6p

Ha minden ígéret megvalósulna, akkor valóságos földi paradicsomban élhetnének az emberek Óbudán. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező párharcait mutatjuk be.

Százezer választópolgár jogosult eldönteni, hogy ki legyen Óbuda polgármestere a következő öt évben. Ez ötször annyi felnőtt lakost jelent, mint ahányan a Belvárosban szavazhatnak. Ennél csak Újbudán lakik több választó, éppen ezért mindig presztizskérdés volt, hogy ki nyer a III. kerületben. Nem véletlen, hogy Tarlós István is innen zsilipelt át a főpolgármesteri székbe, miután 1990 és 2006 között vezette a kerületet. Utána következett a szintén fideszes Bús Balázs 2019-ig. Ebből is látszik, hogy a gigantikus békásmegyeri lakótelep ellenére alapvetően jobbos kerületről volt szó, de 2019-ben itt is elege lett a többségnek a fideszes tempóból és szoros csatában az eredetileg szocialista Kiss László nyert az ellenzéki pártok összefogásával.

A választási csata tényleg nagyon szoros volt: a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Lehet Más a Politika által jelölt Kiss László 27 206, míg a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt által jelölt Bús Balázs 26 749 érvényes szavazatot kapott. Előbbi az érvényes szavazatok 50,42, utóbbi a 49,58 százalékát szerezte meg.

Idill a Római-parton
Idill a Római-parton
Fotó: Facebook

Kettejük közötti csata várható most is, az óbudai kampányban pedig kéz a kézben jár az ígérgetés és a lejáratás. Február közepi hír volt, hogy Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke, valamint a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatója Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternél mindkét tisztségének megszüntetését kezdeményezte, mert az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként indul. Szerencsére a fideszes miniszter elfogadta a kezdeményezést, így beindulhatott Bús Balázs kampánya. Nem fogja vissza magát.

Óbuda egyik szimbóluma is lehetne a Sziget fesztiválról ismert K-híd. Tény, hogy az Óbudai-sziget főbejáratát a rozsda tartja össze, ezt pedig nem győzi elég gyakran felróni Bús Balázs a regnáló polgármesternek, igaz, amikor ő volt a polgármester, akkor is rozsdás volt a K-híd. Ugyanakkor Kiss László 2019-ben éppen azzal kampányolt: célja, hogy a kerülethez tartozó Hajógyári-sziget ne kerüljön végleg fideszes oligarchák kezébe, és ígérte, visszaveszi azt, hiszen a sziget a budapestieké. Visszatérő elem a kormányzati sajtóban, hogy hiába volt lehetőség a cserére, hiába vannak százmilliós pluszbevételek a fesztiválból, sem Karácsony Gergely, sem Óbuda baloldali vezetése nem tett semmit.

Ez persze nemcsak a Hajógyári-szigetre igaz, hanem a Római-partra is, ahol szintén nem történt túl sok változás, ugyanazok a lepattant hekkezők várják a vendégeket, mint az elmúlt 100 évben. A gátépítési vita sem oldódott meg: a legutóbbi hírek szerint Óbuda vezetése visszavont mindent engedélyt, Karácsony Gergely pedig januárban sokadszor is elmondta: a főváros szeretne forrásokat találni a Római-part felújítására. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy 2022-ben megnyílt a közel 2 hektáros Pünkösdfürdő Park, az új közpark mintegy 1,5 kilóméter hosszan húzódik a Duna partján.

A Római-part és a Hajógyári-sziget örökzöld témái az óbudai kampányoknak, de Bús Balázs számos egyéb területen is ígéret-cunamival árasztja el az óbudaiakat. Néhány példa:

 1. Szerinte a Kiss László vezette önkormányzat 2619 fát vágatott ki 5 év alatt,
 2. Átfogó iskolafelújítási és korszerűsítési programot indítunk,
 3. Megszüntetjük a dunai szennyvízbeömlést, amely veszélyezteti a Római-parti strand működését,
 4. Újraindítjuk a rászoruló gyermekek ingyenes reggeliztetését,
 5. A MÉH (Melléktermék És Hulladékfeldolgozó) legelővé vált köztereinket tisztává varázsoljuk,
 6. Visszaadjuk és bővítjük a parkolási kedvezményeket a kerületben élők számára.

Ez a fideszes kampány ígérgetős része, a másik része pedig a lejáratás. A Magyar Hang írta meg, hogy impresszum nélküli lejárató szórólapot akart gyártatni a Bús Balázs vezette III. kerületi Fidesz. A cikk szerint a nyomdába a megrendelést a jelenleg is fideszes önkormányzati képviselő, Csikósné Mányi Júlia vezette Összefogás Óbudáért Egyesület küldte el. Az ellenzéki pártok közölték: az ügyben tiltott pártfinanszírozás, választási csalás és költségvetési csalás miatt feljelentést tesznek, egyben felszólították a Fideszt, hogy tartsa be a törvényeket, és ne finanszírozza kampányát közpénzzel kitömött civil szervezetekből, és fejezze be a név nélküli hazugságok terjesztését.

Az március elejére derült ki, hogy megállapodott az ellenzék Óbudán, Kiss László hatpárti támogatással indul újra: a Jobbik is csatlakozott a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd helyi szövetségéhez. Az ellenzéki kerületvezetés szerint a helyi Fidesz putyini kampányt folytat. Ennek előzménye, hogy márciusban nem támogatta az óbudai képviselő-testület a Fidesz-frakció azon javaslatát, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot az önkormányzat által kötött, az ügyészség szerint fiktív szerződések kivizsgálására.

Elkezdte putyini kampányát a Fidesz, amelynek jól ismert módszere az ellenfelek besározása, és az a célja, hogy elterelje a figyelmet a pedofilbotrányba belekeveredett kormánypárti politikusokról

- fogalmazott Kiss. Szerinte azért nincsen szükség vizsgálóbizottságra, mert nyilvánosságra hozták az obuda.hu-n valamennyi kifogásolt, fiktívnek tartott szerződés teljesítési dokumentumait.

A polgármester kampánya talán egy kicsivel visszafogottabb, de azért Facebook-posztjai alapján úgy tűnik, hogy kezd ő is felpörögni. Néhány ígérete.

 1. Még idén elkezdődhet az óbudai Flórián téri felüljáró felújítása,
 2. A kerület egészében elérhetővé tesszük a Bubi-szolgáltatást,
 3. Megvédjük és megőrizzük mindenki számára elérhető zöld, természetközeli helynek az Óbudai-szigetet, a Mocsárosdűlőt és a Római-partot,
 4. Felújítjuk és bővítjük a térfigyelő kamera rendszert,
 5. Felújítjuk az önkormányzati bérlakásállományt,
 6. Megvédjük a Szent Margit Szakrendelőt az államosítástól, és megújítjuk a Csobánka téri szakrendelőt.

Bús Balázs és Kiss László csatájába bezavarhat, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is saját jelöltet indít Budai Sándor szamélyében. Ő 1999-ben született, 22 éve él Békásmegyeren, jelenleg a párt webshopját működteti. Vicces ígéreteinek egyike, hogy szemétszigetet építene a Dunára, ezzel megnövelve az Óbudai-sziget méretét. Elkészülne a régóta ígért gyalogoshíd is, természetesen PET palackból. Valamint eladná az önkormányzati vagyont Marketplace-en és a pénzt korrupciós szerződésekben visszaosztaná az oligarcháknak.

Némileg meglepő, hogy senki nem kampányol azzal, hogy mennyire szurkol a III. Kerületi TVE focicsapatának, pedig az 1887-ben alapított egyesület igazán szép eredményeket ér el az NB III. minőségi mezőnyében.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!