4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Tisza szavazók válaszai alapján a párt támogatásának elsődleges motivációja számukra az, hogy pártjuk esélyt jelenthet az Orbán-kormány leváltására, akár viszonylag rövid időn belül is, állítja az Idea Intézet.

Május végére a Tisza-szavazók négyötöde valós esélyt látott arra, hogy az Orbán-kormány legkésőbb a 2026-os választáson vereséget szenvedjen.

A szervezet friss, korábbi felméréseik adatainak feldolgozásán alapuló elemzése kitér arra is, hogy a június 9-i európai választáson jelentős mértékben átalakultak a pártok közötti erőviszonyok, ami egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy május végén már több mint félmillióan voltak azok, akik egy választáson más pártra adták volna le a szavazatukat, mint néhány hónappal korábban.  

Közel 1 millió, korábban párt nélküli vagy addig szavazni sem szándékozó felnőtt május legvégére úgy látta, immár részt tud majd venni a választásokon, mert talált olyan pártot a hazai politikai palettán, amelyet támogatni tud.

Nagyon vegyes Magyar Péter tábora
Nagyon vegyes Magyar Péter tábora
Fotó: Facebook / Magyar Péter

A belpolitikai erőviszonyok átrendeződésének Tisza Párt megjelenése egészen biztosan  fontos motorja volt. A hazai politikai palettán áprilisban megjelenő, (addig “alvópártként” létező tömörülés átvétele előtt Talpra Magyarok Közösségeként, vagy Magyar Péter pártjaként emlegetett) szervezet támogatottsága azonnal exponenciális növekedésnek indult, áll az elemzésben.

A Tisza Párt szavazótábora hétről hétre több százezres nagyságrendben gyarapodott, április végére már elérte az 1 millió főt, május végén pedig pártnak nagyjából 1,5 millió támogatója volt, akiknek túlnyomó többsége meg is jelent június 9-én a szavazó helyiségekben (több, mint 1,34 millió fő).

Az EP-választások idején a Tisza Párt egyértelműen az átlagnál sokkal népszerűbb volt a 40-59 éves korosztály tagjai között, illetve a közép-, vagy felsőfokú végzettségűek körében, és szavazói az átlagnál gyakrabban éltek kisebb városokban, vagy falvakban.

Az Idea Intézet adatai szerint a párt különösen azon szavazók között volt népszerű, akik a középosztály alsó, egzisztenciálisan súlyosan veszélyeztetett rétegeihez tartoznak: a Tisza támogatói az átlagnál nagyobb arányban gondolják azt, hogy családjuk anyagi gondokkal küzd, hónapról hónapra problémát jelent a megélhetési költségek előteremtése, de azért még nem kényszerülnek nélkülözésre. 

Szavazóik szerint pártjukra különösen jellemző, hogy modern, egyúttal nemzeti is, üzenetei hitelesek, érthetőek és őszinték

A szavazók szerint a Tisza Pártra sokkal inkább jellemző, hogy jobboldali, mintsem az, hogy baloldali lenne.

Ugyanakkor a párt szavazói általában nem tartják magukat jobboldalinak, a teljes népességre jellemzőnél lényegesen alacsonyabb közöttük az identitásukat jobboldaliként meghatározók aránya, és a párt támogatóinak majdnem négyötöde ebből a szempontból középen állónak látta magát május végén. Hasonlóképpen ugyan a párt szavazói között kétszer magasabb a magukat liberálisnak tartók hányada a konzervatívakénál, a döntő többség ebből a szempontból is középen állóként határozta meg önmagát. 

A Tisza támogató táborának politikai nézetei, véleményei, értékrendjei részleteiben jelentős különbségeket mutatkoznak, jegyzi meg az Idea.

Szavazóik több mint egyharmada 2022-ben az ellenzéki pártok közös listájára szavazott, miközben egynegyedük-egyötödük ekkor még a FIDESZ-KDNP-t támogatta szavazatával.

Utóbbiak azon kormánnyal elégedetlen szavazók egy részét képviselhetik, akikről az elmúlt másfél év pártpreferencia vizsgálatai leírták, hogy korábbi szavazóként eltávolodtak a kormánypártoktól, de az ellenzéki pártok nem tudták magukhoz csábítani őket, így a bizonytalanok táborát gyarapították 2024 tavaszáig. A Tisza szavazóinak több mint egynegyede nem vett részt a négy évvel ezelőtti országgyűlési választáson.

Ugyanezt jelezte előre a választások előtt lapcsportunk Klasszis Klubjában Hann Endre, a Medián ügyvezetó igazgatója:

A Tisza-szavazókat nagyon erős ellenzéki, NER és Fidesz-KDNP-ellenes attitűd köti össze.

A tábor gyors növekedése mindenekelőtt abból fakad, hogy szavazói reményt látnak a pártban az Orbán-kormány gyors leváltására. összetartásának, illetve további növekedésének fő feltétele az lehet, hogy a párt üzenetei és cselekedetei mennyiben lesznek képesek ezt a hitet fenntartani, tovább erősíteni, írja az Idea.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!