3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A főváros likviditási helyzete jelenleg nincs veszélyben - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön egy budapesti háttérbeszélgetésen.

"Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben itt maximum a magyar kormány akar csődöt látni, mi ezt nem látjuk" - jelentette ki Kiss Ambrus, felvetve: ha valaki csődben van, hogyan tudnak a számlájáról levonni pénzt?

Közölte, jelenleg mínusz 4,2 milliárd forinton áll a fővárosi önkormányzat folyószámlája, amelynek hitelkerete 60 milliárd.

Ha csak a kormány által a Lánchíd felújítására ígért összeg megérkezne, akkor pozitívban lenne a számla - tette hozzá Kiss Ambrus.

Megismételte, nem lát a tényadatok alapján olyat, hogy a főváros likviditási helyzete jelenleg veszélyben lenne. "Csődről az beszél, aki csődöt akar előidézni" - fogalmazott Kiss Ambrus, aki úgy folytatta: továbbra sem érti, hogy "miért arra büszke egy magyar pénzügyminiszer, hogy kétmilliárdot végrehajtóival leszedett a számlánkról".

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes cáfolja a rémhírt
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes cáfolja a rémhírt
Fotó: Mfor/Dobos Zoltán

A főpolgármester-helyettes elmondta, a fővárosi önkormányzat kiadásai egyenletesen jelentkeznek, a havi működési kiadás ebben a félévben 27 milliárd forint környékén volt. Az adatok alapján azt látják, hogy az iparűzési adó tervszáma sincsen veszélyben.

Az energia-megtakarításról szólva elmondta: 2022 első negyedévében 9,9 milliárd forint volt a főváros energiaszámlája, 2023-ban - a fogyasztás csökkentése mellett - 24,6 milliárd, majd 2024 ugyanezen időszakában 11,7 milliárd.

A főváros képes volt - az első negyedéves adatokat összehasonlítva - 2022-höz képest 36 százalékkal csökkenteni a gázfelhasználást, távhőben 24 százalékot tudtak megspórolni és 13 százalékot az áramban - mondta el Kiss Ambrus.

A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy a Kúria megsemmisítette a teherautó-behajtási díjról szóló rendeletet. A főváros ez ellen harcolt, de a Kúria a kormányhivatalnak adott igazat. A 2011-es rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítették meg. A következő Fővárosi Közgyűlésnek így ezzel feladata lesz - mondta Kiss Ambrus.

A hátrányos helyzetű gyerekek színházjegy-támogatásáról szólva elmondta: eddig több mint 2300 diák jutott el jelképes áron előadásra. 

A meleg időjárás kapcsán közölte: vasárnap 491 ezer köbméter volt vízművek felhasználása, ez szerdán 548 ezerre emelkedett, és jövő hét elejére az érték elérheti a 600 ezer köbmétert. A tavalyi csúcs 621 ezer köbméter volt.

A családon belüli erőszak megelőzéséről szóló fővárosi stratégia kapcsán Kiss Ambrus közölte: megalakult az áldozatvédelmi fórum, valamint a mellette működő két munkacsoport is. 

A főpolgármester-helyettest kérdezték Karácsony Gergely főpolgármester azon kezdeményezéséről, amellyel a június 9-i főpolgármester-választás Budapest egész területén történő megismétlését szeretné elérni.

Arra a felvetésre reagálva, hogy Karácsony Gergely lemondásával újra választást kellene tartani, Kiss Ambrus azt mondta: "az egy teljesen új választás lenne", az újraszavaztatási kezdeményezés a június 9-ire vonatkozik, hiszen itt egyértelmű, hogy kik indultak. A lemondás csak októberben következhetne be, és az egy más választás, teljesen új helyzet lenne - mondta Kiss Ambrus, majd hozzátette: nem érti, hogy a kettő között hogyan lehet párhuzamot találni. Szerinte a Fővárosi Közgyűlés működőképes lesz. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!