5p

Elsősorban az élelmiszerek, az italok és a háztartási cikkek gyártói hajlamosak ugyanazon az áron kevesebb terméket kínálni, mert a vevők érzékenyebbek az áremelésekre, mint a burkolt drágulásra.

 

Érdekes részletnek tűnik, hogy a vásárlók több mint ötöde, 22 százaléka úgy véli elfogadható, hogy a gyártók időnként, egy-egy termékük esetén csökkentik az ugyanannyiért kínált termékek mennyiségét. A magyar kormány jogszabállyal szigorít, ezt tervezik a franciák is. 

Az egész világon ismert a gyártóknak, esetleg kereskedőknek az a szokása, hogy ugyanazért az árért kevesebb árut adnak. Egy, a héten megjelent magyar jogszabály ezt a kérdést próbálja rendezni azzal, ha változik egy termék kiszerelése, azt fel kell tüntetniük az 1 milliárd forint feletti árbevételt elérő boltoknak. A szabályozásról részletesen a Buksza blog - a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja - írt részletesen szerdán

A témával foglalkozó szakértők shrinkflationnek, zsugorflációnak keresztelték el a jelenséget. A szó arra utal, hogy ez valójában burkolt áremelés, azaz része az inflációnak. Éppen ezért ezt a megoldást azonban nevezik még rejtett áremelésnek vagy éppen legrammozásnak is. Az Ipsos közvélemény-kutató 33 országban végzett felmérése szerint átlagosan a fogyasztók majdnem fele, 46 százaléka tapasztalta a zsugorflációt. A legérzékenyebben a brit vásárlók reagálnak, akik 64 százaléka bosszankodott már ezen. A második helyen a franciák állnak, 63 százalékkal, a harmadikon a németek 62 százalékos aránnyal.

Egyelőre nincs magyarázat arra a különbségre, hogy - az Ipsos-kutatás szerint - Latin-Amerikában és Ázsiában kevésbé feltűnő a zsugorfláció. Például a kolumbiaiaknak csak 28, az indiaiaknak csak 30 százaléka mondta, hogy tudja miről van szó.

Érdekes részletnek tűnik, hogy a vásárlók több mint ötöde, 22 százaléka úgy véli: elfogadható, hogy a gyártók időnként, egy-egy árujuk esetén csökkentik az ugyanannyiért kínált termékek mennyiségét. Szerintük mindegy, hogy árat emelnek a korábbi mennyiséget adva vagy ezt a trükköt vetik be.

Nem meglepő azonban, hogy globális átlagban az Ipsos-felmérésében megszólalók majdnem fele, 48 százaléka elfogadhatatlannak tartja a zsugorflációt. A bosszankodás a franciák körében a legerősebb. Az ottani vásárlók 67 százaléka utasítja el a trükköt. A shrinkflation elérte az Európai Bizottság ingerküszöbét is. A testület a vásárlókat átverő marketingtechnikák között tartja nyilván ezt a fajta áremelést. A francia kormány törvényben akarja kötelezni a gyártókat és a kiskereskedőket arra, hogy a termékek mellett figyelmeztetést helyezzenek el, amikor mennyiségük csökken ugyanazért az árért. Ezt most a kiskereskedők egy részénél tette meg a magyar kormány az említett jogszabállyal. 

Nem igazán lehet tudni, ki találta ki és mikor

A shrinkflationnel kapcsolatos érdekesség, hogy nem lehet visszakeresni, ki találta ki és mikor. Ez annyiban érthető, hogy a módszer lényege éppen az áremelés eltitkolása. A gyártók azzal védekeznek, amikor az orruk alá dörgölik, hogy átverik a fogyasztókat, hogy csak megkönnyítik nekik a drágulás tudomásul vételét.

Rájöttek arra, hogy az emberek egyszerűen lelkileg rosszabbul tűnik az inflációt, mint a zsugorflációt. Más kérdés, hogy a jelenség mára mindennapivá vált, így mégis csak elérheti a fogyasztók tűrésküszöbét – írja Anvay Suri, a shrinkflationnel foglalkozó közgazdász Mediumon megjelent bejegyzésében

A szakértő 1988-ig követte vissza a jelenséget. Abból az évből származik egy beszámoló, amelyből kiderül, hogy egy kávéterméket, amelyet egyfontos (nagyjából fél kilogramm) mennyiségben árultak, elkezdtek kisebb mennyiségben kínálni ugyanazért az árért.

Fogyókúrázó termékek, a többségnek nem tetszik. Fotó: Depositphotos
Fogyókúrázó termékek, a többségnek nem tetszik. Fotó: Depositphotos

Ez az eset a zsugorfláció egyik különösen becsapós formája volt, ugyanis a termék dobozát nem változtatták meg, csak a benne lévő áru mennyiségét. Így első látásra, a feliratok elolvasása nélkül nem feltétlenül lehet kiszúrni a trükköt. A szakértő szerint ezt a fajta értékesítési magatartást főként az élelmiszerek, az italok és a mindennapi háztartási cikkek gyártói alkalmazzák. Az elektronikai termékek esetében előfordulhat, hogy ugyanazért a pénzért gyengébb minőségű eszköz ad a kereskedő. 

Érdemes figyelni egy-egy termék csomagolásának változását. A gyártók ugyanis sokszor azzal próbálják tovább leplezni leplezett áremelésüket, hogy a korábbinál nagyobb csomagolásokat vezetnek be egy-egy termék zsugorflációjával párhuzamosan. A vécépapírgyártók például szívesen éltek ezzel a dupla csavarral.

A francia Carrefour áruházlánc nemrégiben bevezette a trükkre figyelmeztető jelzést. Addig, amíg más áruházak nem követik ezt a példát, érdemes figyelni a kilós árat, amit kötelező feltüntetni a termékek mellett. Azok a látható infláció mellett a zsugorflációt is leleplezik. Ahogy a korábi cikkünkben is utaltunk rá, a zsugoflációval szemben lehet védekezni, mégpedig azzal, ha a vásárló a kilóra vagy térfogatra vetített - Magyarországon is kötelezően feltüntetendő - egységárat is megnézi a vásárló egy-egy terméknél. Igaz, ettől még az árat nem tudja befolyásolni.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!