2p

A magyarok 88 százaléka szerint elterjedtnek mondható a korrupció az országban, ugyanakkor csak 22 százalékuk mondta azt, hogy érintett. 

Az Európai Unió közvéleménykutatása, az Eurobarometer 2023-as eredményei szerint a magyarok 22 százaléka gondolja úgy, hogy a korrupció érinti a mindennapjait - közölte a kutatás eredményeit az MTI-n keresztül a Legfőbb Ügyészség. 

Mennyire elterjedt a korrupció? Fotó: Depositphotos
Mennyire elterjedt a korrupció? Fotó: Depositphotos

Ugyanakkor a magyarok 88 százaléka szerint elterjedtnek mondható a korrupció. A reprezentatív kutatás során a megkérdezettek 9 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy tapasztalt-e személyesen korrupciót az elmúlt egy évben. Az ügyészség hatáskörébe ezek az esetek tartoznak és nem a korrupció érzetének vizsgálata. Az ügyészség feladata a bűncselekmények nyomozásának felügyelete - egyes ügyekben a nyomozása -, a vádemelés, a vád bíróság előtti képviselete. Ez történik a korrupciós bűncselekmények esetében is. 

Az ügyészség a felmérés eredményeihez fűzött kommentárjában azt írja, hogy a korrupcióban való érintettségre vonatkozó 22 százalékos eredmény ellentétben áll a Transparency International (TI) jóval kedvezőtlenebb képet adó felmérésével és az uniós tagállamok középmezőnyébe teszi Magyarországot. A TI által a napokban közzétett eredmények egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország a szervezet korrupcióérzékelési indexében. Ezért a tavalyihoz hasonlóan a TI szerint most is az Európai Unió legkorruptabb országa lett Magyarország. (MTI) 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!