2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A valaha aranyáron mért napelemek ára jelentősen csökkent, így eddig meglepő helyeken is használják azokat. 

Történelmi mélypontra esett a napelemek ára. Az elmúlt évben a Kínában gyártott termékek ára 42 százalékkal csökkent. Ennek eredményeként átlagos áruk jelenleg 0,15 dollár/Watt. Ezzel jóval alákínálnak az európai és az amerikai gyártóknak.

Már nemcsak a tetőkön, erkélyeken vannak napelemek
Már nemcsak a tetőkön, erkélyeken vannak napelemek
Fotó: Depositphotos
Az Indiában gyártott panelek átlagára december végén 0,22 dollár/Watt volt, az európaiaké 0,3 dollár/Watt, az amerikaiaké 0,4 dollár/Watt. Ezzel a napenergiát hasznosító panelek annyira olcsóvá váltak, hogy Hollandiában és Németországban kerítések építésére is használják őket. Így jóval kevesebb áramot termelnek, mint háztetőre szerelve, azonban a telepítési költségek is lényegesen alacsonyabbak. 

Összességében kifizetődő a kerítésnapelem

A nyomott árak fő oka a túltermelés, mely ráadásul egyre jobban nő. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint tavaly a globális napelemtermelés 800 gigawatt áramtermelő kapacitás volt. Eközben az üzembe helyezett új termelési kapacitások beépített teljesítménye mindössze 330 GW volt.

Figyelembe véve a bejelentett beruházásokat, a termelési kapacitás 2024-ben 1100 GW-ra nő – olvasható az IEA elemzésében. Az árak alakulását illetően megoszlanak a szakértői vélemények. Egyesek arra számítanak, hogy a jelenlegi tendencia huzamosabb ideig fennmarad, mások növekvő árakat vizionálnak.

„A piacon a konszolidáció évei következnek. A termékek alacsony árát nem a világ legnagyobb termelői diktálják, hanem a többiek: a közepes és a kistermelők. A túlélésük érdekében ezeknek nagyon sokat kellett engedniük engedniük áraikból” – nyilatkozta a ZF-nek Mirel Jarnea, a LONGi Délkelet-Európáért felelős üzletfejlesztési igazgatója. A kínai LONGi a világ legnagyobb napelemgyártója.

Jarnea szerint a piaci konszolidáció egy-két év alatt megy majd végbe. Ez alatt az idő alatt a kis piaci szereplők jelentős részbe csődbe fog menni vagy felvásárolják őket a nagyvállalatok. Az árak ennek nyomán emelkedni fognak A világ legnagyobb napelemgyártója Kína, részesedése a globális piacon 80 százalék.(Forrás: Maszol..ro, Ziarul Financiar, IEA)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!