2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Először termeltek 3000 megawatt felett a hazai ipari naperőműparkok

A MAVIR bruttó üzemirányítási adatai szerint ma délelőtt tartósan meghaladta a 3000 megawattot az 50 W feletti méretű napelemes rendszerek összes teljesítménye Magyarországon. A korábbi csúcsot egy bő hónapja, február 16-án mérték, a hitelesített adat szerinti 2792 megawattal.

Az 50 kW feletti napelemes rendszerek nemcsak ezt a szintet, hanem az eddig soha meg sem közelített 3000 megawattot is felülteljesítették 2024. március 20-án.

Az elmúlt években óriási naperőművi kapacitások épültek ki hazánkban. A 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés az összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is - áll az Energiaügyi Minisztérium Facebook-bejegyzésében.

A februári csúcsadat dőlt meg szerdán
A februári csúcsadat dőlt meg szerdán
Fotó: Depositphotos

Az ipari naperőművek összes beépített teljesítménye a február végi adatok szerint 3478 megawatt. A tavaszi-nyári hónapokban tehát még bőven van tere a további teljesítményjavulásnak, újabb rekorddöntéseknek. Háztartási méretű napelemes rendszerekből mintegy 260 ezer működik már 2362 megawatt összteljesítménnyel, többnyire családoknál, háztetőkön. A saját célra termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia kapacitás elérte a 6100 megawattot.

Ezzel mostanra valóra váltak a korábban 2030-re kitűzött napenergiás célszámok, az Energiaügyi Minisztérium ezért 12000 megawatt napenergia kapacitással számol a következő évtized elejére.

A jövő a zöldenergiáé. A világméretű zöld átállásban azok az országok lehetnek a legsikeresebbek, amelyek a zöldenergia termelése mellett annak tárolásában is élen járnak. A magyar emberek a közelmúltban elindult online konzultáció 13 kérdésére válaszolva nyilváníthatnak véleményt a hazai versenyképesség szempontjából is meghatározó jelentőségű témában.

A Napenergia Plusz Programban pedig ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek modern napelemes rendszerek telepítéséhez. A 75 milliárd forintos keretösszegből már több mint 1400 pályázónak ítéltek oda összesen több mint 5,6 milliárd forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!