4p

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 734. napjáról. 

  • Az Európai Parlament keddi ülésén jóváhagyta a hétéves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát, benne az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatást. A csomag forrásait 2024 és 2027 között vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsátja majd rendelkezésre az EU, hogy Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját segítse.
  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az ukrán fegyveres erők vesztesége több mint 444 ezer fő a háború két éve alatt.  A miniszter szerint az ukrán fél az év eleje óta naponta több mint 800 katonát és 120 harci eszközt veszít. 
  • Az orosz védelmi tárca keddi hadijelentésében megerősítette az első amerikai Abrams harckocsi megsemmisítését Avgyijivka körzetében. A minisztérium szerint az elmúlt nap folyamán több mint 1100 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan a harctéri érintkezési vonal mentén.
  • Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Zaporizzsja megyében megakadályozott egy terrortámadást, amelyet az ukrán különleges szolgálatok terveztek végrehajtani egy olyan vegyi harcanyaggal, amely a NATO-ban BZ-nek nevezettel azonos. Az FSZB kommandósai megostromoltak két magánházat, ahol őrizetbe vettek három ukrán állampolgárt, akik ellen büntetőeljárás indult tömegpusztító fegyverek birtoklása és terrorcselekmény címén.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába. Fotó: MTI / EPA pool / Filip Singer
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába. Fotó: MTI / EPA pool / Filip Singer

  • Egy moszkvai bíróság két és fél évi szabadságvesztésre ítélte Oleg Orlovot, az Oroszországban betiltott Memorial emberi jogi központ társelnökét az orosz hadsereg lejáratása címén. A büntetőeljárást az váltotta ki, hogy Orlov 2022. november 14-én a Facebookon megosztotta a Fasizmust akartak, megkapták a fasizmust című cikkének orosz fordítását, amelyet eredetileg a Mediapart című francia tényfeltáró portál közölt.
  • Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnokának beszámolója szerint az ukrán erők megsemmisítettek kedden két orosz Szu-34-es nagy hatótávolságú nehéz vadászbombázó repülőgépet az ország keleti részében. Az ukrán vezérkar adatai szerint a két éve tartó orosz invázió alatt Oroszország a most lelőtteken kívül 340 katonai repülőgépet veszített.
  • Több európai ország közölte, hogy nem fontolgatja szárazföldi csapatok küldését Ukrajnába, miután Franciaország elnöke, Emmanuel Macron hétfőn azt mondta, nem hajlandó kizárni, hogy katonákat küldjenek az országba. Nagy-Britannia, Németország, Svédország, Csehország, Lengyelország, Olaszország és Magyarország kedden kizárta a lépést.
  • Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára közölte: a NATO nem tervezi csapatok küldését Ukrajnába, az egyes országok egyedi döntéseihez azonban nem szükséges minden tagország egyhangú támogatása. Részletek laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Privátbankár cikkében >>>>
  • A nyugati csapatok ukrajnai jelenléte nem jelentené a hadviselés küszöbének átlépését - mondta kedden a francia külügyminiszter, pontosítva ezzel Emmanuel Macron államfő heves vitát kiváltó kijelentését arról, hogy lehetséges-e csapatokat küldeni egy hadban álló országba. Oroszország agressziójával szemben a Nyugatnak "új lépéseket kell fontolóra vennie Ukrajna támogatására" - erősítette meg Stéphane Séjourné külügyminiszter a francia elnök előző esti javaslatát, példaként említve olyan műveleteket, mint az aknamentesítés, a kibertér védelme vagy "fegyverek előállítására ukrán területen".
  • A Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába. Peszkov fontos új elemnek nevezte magát a tényt, hogy tárgyalás témája lett, hogy a NATO-országokból néhány kontingenst küldjenek Ukrajnába.

(Guardian, MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!