2p

Már 651. napja tart az orosz-ukrán háború - ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 

 • Az amerikai igazságügyi minisztérium hivatalosan is vádat emelt négy orosz katona ellen egy amerikai állampolgár elrablása és kínvallatása miatt. A vád szerint az oroszok tíz napon keresztül kínozták és vallatták a férfit, akit végül ukrán feleségével együtt sikerült evakuálnia Amerikának.
   
 • Semmi sem zavarhatja meg Oroszország és Szaúd-Arábia baráti kapcsolatainak fejlődését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Rijádban. Hangsúlyozta, nagyon jó a kapcsolat a politikai együttműködés, a gazdaság és a humanitárius kérdések területén. Rijád felé tartó útján Putyin rövid kitérőt tett a szintén fontos olajkitermelő országnak számító Egyesült Arab Emírségekben, ahol katonai pompával fogadták. Putyint Abu-Dzabiban Mohamed bin Zájid Ál Nahajan elnök fogadta. Az orosz államfő ott is a kétoldalú kapcsolatok példátlanul jó voltát méltatta.

Putyin látogatóban járt. Fotó: Kreml
Putyin látogatóban járt. Fotó: Kreml

 • Volodimir Zelenszkij csatlakozik a G7-csoport vezetőinek szerdai videós csúcstalálkozójához - közölte a házigazda Japán, néhány órával azután, hogy az ukrán elnök az utolsó pillanatban váratlanul kihagyta az amerikai szenátorokkal tervezett virtuális találkozót. Majdnem két évvel Oroszország inváziója után egyre több jel utal arra, hogy az Ukrajna iránti nyugati támogatás fogy.
   
 • Holtan, arccal a hóban, a fején egy lőtt sebbel találták meg Ilja Kiva volt ukrán ellenzéki parlamenti képviselőt a moszkvai régióban lévő Ogyincovo közelében szerda délután. Kivát, aki támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz „különleges hadműveletet” és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától. A Reuters kérdésére az ukrán biztonsági szolgálat meg nem nevezett tisztviselője azt közölte, hogy ők felelősek a képviselő kiiktatásáért.
   
 • Nagy-Britannia szerdán 46 új szankciót jelentett be különböző országok magánszemélyei és cégei ellen, amelyeket azzal vádolt meg, hogy részt vettek Oroszország katonai ellátási láncaiban. A szankcionáltak között vannak Kínában, Szerbiában és Üzbegisztánban működő vállalatok is.

(The Guardian, MTI, Reuters)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!