<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A háború egyéves évfordulójához közeledve Oroszország szeretne valami nagy sikert felmutatni - katonák tízezreit dobják át a frontra, egyre erősebb offenzívára számítanak az ukránok. Elkezdődött a háromnaposra tervezett háború 350. napja.

  • Az orosz erők fokozták téli hadműveletüket Kelet-Ukrajnában, több tízezer frissen mozgósított katonát vezényelve a harctérre - jelentette a Reuters. Kijev arra számít, hogy Moszkva kiterjeszti offenzíváját - északkeleti és déli városok kerültek tüzérségi tűz alá.
  • Az orosz offenzíva célpontja Harkiv vagy Zaporizzsja lehet Kijev szerint. Ukrajna nemzetbiztonsági főnöke, Olekszij Danilov arról beszélt, a Kreml valószínűleg az egyik várost veszi célba a támadás még ebben a hónapban várható újabb hullámában.
  • Az ukrán hadsereg állítása szerint az elmúlt 24 óra volt az orosz csapatok számára a háború leghalálosabb napja. Egyetlen nap alatt 1030-cal nőtt az elesett katonák száma az ukránok szerint, ekkora számot még sosem közöltek, amióta kitört a háború - így összességében az ukrán statisztikák szerint 133 190 orosz katona vesztette életét a háború 2022. februári kezdete óta. Oroszország is azt közölte, hogy az elmúlt hetekben nagyszámú ukrán katonával végeztek - 6500 elesett ukrán katonáról beszél az orosz fél januárra vonatkozóan. A The Guardian megjegyzi: ezeket a számokat nem lehet független forrásból ellenőrizni, de tény, hogy Ukrajna keleti részén súlyos közelharcok folynak mindkét fél jelzései szerint.
  • A német védelmi minisztérium közölte, hogy a Leopard 2A6 harckocsik március végéig Ukrajna rendelkezésére állnak majd. A német Rheinmetall fegyvergyártó vállalat vezetője azt is elmondta, hogy várhatóan 20-25 Leopard 1 harckocsit küldenek Ukrajnának még ebben az évben. Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden meglepetésszerű látogatást tett Kijevben.
  • Magyarország területére 2023. február 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 3919 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3672 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. Az ukrajnai háború elől 2023. február 7-én 45 ember, köztük 13 gyermek érkezett Budapestre vonattal.