5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az oroszok belefáradhattak Putyin uralmába egy szakértő szerint. Bár a nyugati országok csoportja jelenleg az első számú közellenség az orosz propagandában, az emberek mégis Nyugat-Európát és az USA-t tartják referenciapontnak.

 • Az ENSZ emberjogi szervezete szerint legkevesebb 10 ezer civil vesztette életét a háború 2022 februári kitörése óta.

Rengeteg áldozatot követelt a háború. Fotó: MTI/EPA
Rengeteg áldozatot követelt a háború. Fotó: MTI/EPA

 • A ukrán hadsereg csapást mért a megszállt donyecki területen lévő Sztatobeseve településen az orosz csapatok napját ünneplő katonákra. Az orosz közösségi médián megjelent hírek szerint a halálos áldozatok között volt a rendezvényen lelkesítő dalokat éneklő énekesnő is. A célpont 40 kilométerre van a fronttól.
 • Az orosz hadsereg közel két hónapja nem használ légi indítású rakétákat vélhetően azért, hogy felhalmozza azokat az ukrán civil infrastruktúra elleni téli támadásokhoz – írta a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében.
 • Az ukrán hadseregnek a Dnyipro bal partján lévő Krinki közelében állítólag sikerült két ideiglenes pontonhidat létesítenie a folyón átkelt csapatai támogatására. Ezt megelőzően kiiktatták az orosz tüzérséget a Baba Yaga nevű oktokopter drónok bevetésével. A név jelentése vasorrú bába, amit vélhetően furcsa kinézetük miatt kaptak a repülő eszközök. A hat propelleres drón három bombaként ledobható terhet is cipelhet, amelyek súlya összesen 20 kilogramm lehet.
 • Az orosz közvélemény belefáradt Vlagyimir Putyin államfő több mint két évtizedes hatalmába – mondta Denis Volkov, a független Levada Center közvélemény-kutató intézet igazgatója. Ez látszik abból, hogy nagy érdeklődést váltanak ki új vagy legalábbis új szerepet játszó figurák. A legjobb példa erre Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg volt parancsnokának feltűnése volt.

Bár a nyugati országok csoportja jelenleg az első számú közellenség az orosz propagandában, az emberek mégis Nyugat-Európát és az USA-t tartják referenciapontnak – folytatta az elemző. Azok is, akik utálják és Oroszország minden bajáért a nyugatot államokat. Hiába állítják a radikális nacionalisták, hogy az ország a nyugati társadalom alternatívája, a gondolkodó oroszok azt figyelik, merre tart a Nyugat.

 • A háborút különböző intenzitással az oroszok 75 százaléka támogatja, de ebben kulcsszerepe van annak, hogy nem érinti őket közvetlenül – derül ki a Levada közvélemény-kutatásaiból. Ezt támasztja alá, hogy a 2022 szeptemberi nagy sorozás idején azonnal erősödni kezdett a béketárgyalásokat támogató, háborúellenes hangulat. A gazdasági stabilitás ennek megfelelően feltétele a támogatásnak. A katonák családjai 2000 dollárnak megfelelő támogatást kapnak (közel 700 ezer forint), szemben az átlagjövedelemmel, ami 350-500 dollár. A háborút őszintén támogatók aránya körülbelül 45 százalék az emberek további 30 százaléka úgy gondolja, hogy nem elég okos ennek megítéléséhez, Putyin biztos tudja, mit csinál.
 • Az oroszok nem sokat törődnek a Donbasszal, a háború legfőbb haszna, hogy szárazföldi kapcsolatot létesítettek a Krímmel, amit mindenáron meg akarnak tartani – véli Ben Hodges az amerikai hadsereg volt altábornagya, afganisztáni veterán. Ha ez sikerül, akkor továbbra is fenyegethetik az ukrán tengeri áruszállítást beleértve ebbe a háború utáni újjáépítést szolgáló szállításokat is.A katonai szakértő legpozitívabb forgatókönyve vagy reménye a következő hónapokra vonatkozóan az, hogy az orosz logisztikai rendszer összeomlik. Nem arra tervezték, hogy hosszú távon ellásson egy akkora hadsereget, amekkora Ukrajnában harcol, pláne erős nyomás alatt. Az ukrán katonai vezetés tudja, hogy nem adhat egy napot sem az oroszoknak erőik újrarendezésére annak ellenére, hogy az időjárás egyre kedvezőtlenebbé válik.
 • Elárasztották a feljelentések az orosz rendőrséget a háború kitörése óta – mondták nevük elhallgatását kérő orosz források a BBC-nek. A hatóság emberi nagyon sok időt töltenek az így keletkező ügyek kivizsgálásával, amelyek általában arról szólnak, hogy valakik állítólag nem megfelelő hangnemben beszéltek az orosz hadseregről.
 • A megszállt ukrán területekről ellopott gabona eltulajdonítása a rablás és a kiéheztetés háborús bűncselekményének minősülhet – véli a Global Rights Compliance jogvédő szervezet. Az orosz hadsereg naponta akár 12 ezer tonna ukrán gabonát is elszállíthatott a 2014, illetve 2022 februárja óta elfoglalt gabonatermő területekről.
 • Hontalanná válhatnak azok az orosz állampolgárok, akik ideiglenes tartózkodási engedéllyel élnek Ukrajnában. A 17 ezer érintettnek előbb le kellene mondania orosz állampolgárságát, ezután folyamodhatna ukrán papírokért. Ezt azonban csak Oroszországban vagy valamelyik külföldi orosz diplomáciai képviseleten tehetné meg, ha az orosz hatóságok is úgy akarnák. Az átmeneti státuszban befagyaszthatják a bankszámlájukat és nem jogosultak egészségügyi ellátásra.
 • Az orosz kormány „külföldi ügynöknek” minősítette a Moscow Times hírportált, illetve számos újságírót és aktivistát. Az igazságügyi minisztérium 2012 óta vezeti ezt a feketelistát a rezsimmel szemben álló független szervezetekről és személyekről.
 • A Szovjetunió volt az első állam a világon, amely engedélyezte az abortuszt, ám a jelenleg regnáló rezsim közeledik afelé, hogy betiltsa azt – vélik a kérdéssel foglalkozó szakértők. Az orosz régiók egymás után hozzák abortuszellenes intézkedéseiket. Ezek mögött részben a kormány erőteljes támogatását élvező Nők az életért szervezet áll.

Források: BBC, Guradian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!