3p

Egy műholdfelvételek alapján készült amerikai elemzés szerint olyan tempóban égetik a technikát az oroszok a fronton, hogy a pótlására még az exszovjet készletek is kevésnek bizonyulhatnak.

  • Az ukrán hadsereg egységei elfoglaltak egy szigetet a Dnyipro (Dnyeper) deltájában – derült ki az amerikai Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet jelentéséből. Az oroszok számos kísérletet tettek a terület visszafoglalására, eddig sikertelenül. Ezzel olyan orosz erőket kötnek le az ukránok, amelyeket enélkül át lehetne csoportosítani a front más szakaszaira.

Hiány az orosz oldalon?
Hiány az orosz oldalon?
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

  • Szergej Sojgu hadügyminiszter felcserélése egy gazdasági szakemberrel azt tükrözi, hogy Vlagyimir Putyin kényszeredetten belátta: ez a háború nem fog véget érni belátható időn belül – mondta Mark Galeotti történész, Kelet-Európa-szakértő.

Mark Galeotti azt is elmondfta, ha semmi váratlan nem történik az orosz gazdaságban, vagy az ukrajnai fronton, vagy Vlagyimir Putyin egészségével, akkor a következő hat év úgy telik el, mint az előző hat Oroszországban. A szakértő szerint, Putyin már nem léphet vissza a hatalomtól. Miután elbukta Ukrajna lerohanásának tervét, senkiben sem bízhat meg annyira, hogy átadja neki a hatalmat, mert bármit is ígér neki az illető, végül bűnbakká teheti a sok tíz ezer orosz katona haláláért. Putyin olyan helyzetben van, mint egy maffiafőnök, akinek pozíciója haláláig szól

  • Taktikai atomcsapást, aminek lehetőségére az orosz vezetés célozgat, akkor alkalmaznak a hadseregek, ha rést akarnak ütni az ellenségük védelmén, amelyen át behatolhatnak a front mögé – mondta George Barros, az ISW orosz részlegének vezetője. Ehhez jól képzett, jól felszerelt egységek kellenek, amelyek át tudnak kelni a sugárszennyezett területen. Ilyen csapataik az oroszoknak a háború elején voltak. Ma már – a magas fizetésért bevonult önkéntesekkel – nem tudnák kihasználni az atomcsapás kínálta lehetőséget.  Az ISW szakértőit nem elsősorban egy Harkiv elleni támadás aggasztja, mert annak sikeréhez nincs elegendő katonai ereje az orosz hadseregnek az adott frontszakaszon – mondta az elemző. Ugyanakkor ezzel a fenyegetéssel arra kényszeríthetik az emberhiányban szenvedő ukrán felet, hogy átcsoportosítson erőket a donbaszi térségből, ami javítaná az oroszok esélyeit ezen a fronton.
  • Az oroszok olyan mennyiségű fegyvert vesztenek az ukrajnai fronton, hogy még az óriási szovjet raktárkészletek sem elegendőek a pótlásukra – idézte az ISW kutatóintézet jelentését a Newsweek. Az elemzés azokon a műholdfelvételeken alapul, amelyekből kiderül, milyen tempóban apadnak az orosz hadsereg szovjet érából maradt tartalékai páncélozott járművekből és tüzérségi eszközökből. KOrábban az ukrán hadseregnek okozott gondot az fegyverutánpótlás, most úgy tűnik, az oroszoknak is problémát jelent. 
  • Indiában négy személyt letartóztattak azzal a váddal, hogy embereket „csempésztek” az orosz hadseregbe katonának. Legalább két indiai vesztette életét az ukrajnai fronton korábban, és számos számolt be arról, hogy hamis ígéretekkel győzték meg arról, hogy csatlakozzon az orosz hadsereghez.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio, Newsweek

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!