2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fókuszban a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos fejlemények.

Tisztviselők szerint a vízszint fokozatosan apad Dél-Ukrajna egyes részein, amelyeket a Nova Kahovka-i gát lerombolása után elöntött a víz. 

Eközben egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a gát felrobbantása után a szeizmikus adatok azt mutatták, kedd hajnalban robbanás történt a helyszínen. A Norsar, a norvég szeizmikus tömb szerint egy romániai regionális állomásról érkező jelek robbanásra utaltak hajnali 2 óra 54 perckor. Norsar nem vont le következtetéseket a felelősről.

Fumio Kishida japán miniszterelnök pénteken azt mondta az ukrán elnöknek, hogy Japán mintegy 5 millió dollár (3,9 millió font) értékű humanitárius segélyt ajánl fel a Nova Kahovka-i gát lerombolása után – közölte a japán kormány szóvivője.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Joe Bidennek a 2,1 milliárd dolláros biztonsági segítségnyújtási csomagért. Zelenszkij Twitter-üzenetében elmondta, hogy a hozzájárulás „fontosabb, mint valaha” a Nova Kahovka-i gát leomlása óta.

Marat Husnullin orosz miniszterelnök-helyettes pénteken azt mondta, hogy a Krím vízellátását nem érinti a gát lerombolása, és a félszigetnek 500 napra elegendő vízkészlete van. A megsemmisült tározóból egy csatorna táplálta az ivóvizet a félszigetbe. Kijev 2014-ben megszakította a hozzáférést a csatornához, miután Oroszország illegálisan elfoglalta a Krímet, és azt állította, hogy annektálja.

Zelenszkij ezúttal nem személyesen mondott köszönetet Bidennek. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
Zelenszkij ezúttal nem személyesen mondott köszönetet Bidennek. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

  • A Wagner-csoportot azzal vádolják, hogy „anarchiát” szít Oroszország frontvonalain, miután a Kreml egyik katonai parancsnoka azt állította, Jevgenyij Prigozsin zsoldosai elrabolták és megkínozták katonáit a Bahmutért vívott csata során. Az interneten közzétett videóban Roman Venevitin alezredes azzal is vádolta a Wagner-katonákat, hogy fegyvereket loptak, mozgósított katonákat kényszerítettek arra, hogy szerződést írjanak alá Wagnerrel, és megpróbáltak fegyvereket kicsikarni az orosz védelmi minisztériumtól az elrabolt katonák szabadon bocsátásáért cserébe.
  • A NATO-val szövetséges államok pénteken elítélték Oroszország azon döntését, hogy kilép az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből (CFE).

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!