3p

Véget ért a hosszas huzavona, megszavazta az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

A parlament tavaszi ülésszakának kezdete Orbán Viktor beszéde, valamint az új köztársasági elnök kinevezése mellett is tartogatott érdekességet – végre megszavazta az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját, 188 igen és 6 nem szavazat mellett - a szavazást hosszas taps követte az ellenzéki padsorokban. A határozatot annak a Kövér László házelnöknek kell aláírnia, aki mindvégig ellenezte ezt a tagságot.

Közel két évet kellett várnia Svédországnak arra, hogy minden NATO-tagország rábólintson a belépésre – köszönhetően a török és a magyar ódzkodásnak. A törökök – ahogy azt cikkünkben mi is megírtuk – januárban végül ratifikálták a belépéshez szükséges döntést, amelyért cserébe Ankara például határozottabb svéd fellépést várt az általa terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjaival szemben, valamint amerikai F-16-osok vásárlása is az alku része volt.

Azzal, hogy a török parlament ezt a döntést már januárban meghozta, Recep Tayyip Erdogan elnök pedig szignózta is mindezt, biztossá vált, hogy Magyarország utolsó NATO-tagállamként ratifikál majd, holott ennek ellenkezőjét Orbán Viktor többször is megígérte.

Végre megszavazták. Fotó: Pixabay
Végre megszavazták. Fotó: Pixabay

A svéd miniszterelnök eljött Magyarországra

Hétfői parlamenti beszédében Orbán már egyértelműen azt hangsúlyozta, arra kérte a képviselőket, támogassák a svéd belépést, a pálfordulást pedig elsősorban azzal indokolta, hogy miután a NATO egy védelmi szövetség, és arra szövetkeznek a tagállamok, hogy külső támadás esetén kölcsönösen megvédjék egymás, ezért fontos, hogy mielőtt beengedünk valakit ebbe a szövetségbe, rendezzük a kapcsolatot. Hozzátette, a svéd miniszterelnök pénteki budapesti látogatása hozzájárult szerinte a két ország közti „fair és tiszteletteljes viszonyhoz”.

Gripeneket veszünk

Érdekesség, hogy ugyanakkor azt a magyar kormányfő visszautasította, hogy az aláírt magyar-svéd védelmi megállapodásnak volt döntő szerepe a svéd NATO-belépés támogatásában. Erről a találkozó után így fogalmazott:

ez nem egy üzleti megállapodás, egy business deal, hogy itt a NATO-tagság a Gripenekért cserébe.

Mint ismert, a Honvédelmi Minisztérium közleményben jelentette be, hogy a meglévő 14 JAS-39 Gripen többcélú harcászati repülőgép mellé a magyar kormány további négy JAS-39C beszerzéséről döntött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!