3p

A miniszterelnök az Országgyűlés előtt beszélt.

Napirend előtti felszólalását a következő szavakkal kezdte meg Orbán Viktor:

Sűrű nap áll előttünk. A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm.

A Telex összefoglalója szerint hangsúlyozta, a köztársasági elnök lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt a miniszterelnök szerint, amelyben csak egyféle módon lehetett volna dönteni. Véleménye szerint itt „nem ez történt, ezért a lemondás helyes döntés volt”.

Orbán Viktor több témáról is beszélt. Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor több témáról is beszélt. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Gyermekvédelem

Orbán Viktor ezután áttért a tervezett Alaptörvény módosításra, amelynek kapcsán kijelentette, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez. A cikk szerint ismét elmondta, pedofil ügyben elítélt bűnöző ne lehessen szabadon engedni, majd arra kérte a képviselőket, hogy kezdjenek hozzá a jogszabályok áttekintéséhez. A bíróságokat pedig arra kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket.

Államfőválasztás

A miniszterelnök szerint Magyarország erős és stabil, így az államfőválasztást úgy kell megoldani, hogy ne keletkezzen átmeneti zavar sem. Hozzátette, véleménye szerint Sulyok Tamásban vitathatatlan tekintély és nagy tapasztalat van.

Svéd NATO-belépés

A hétfői parlamenti ülés minden bizonnyal a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja miatt komoly nemzetközi figyelmet élvez, így nem meglepő módon Orbán Viktor is beszélt a témáról. Kijelentette, a kormány a képviselők elé terjesztette a svédek NATO-csatlakozását.

Annak indoklására, hogy miért tartott mindez ennyi ideig, egyebek mellett kijelentette, hogy miután a NATO egy védelmi szövetség, és arra szövetkeznek a tagállamok, hogy külső támadás esetén kölcsönösen megvédjék egymás, ezért fontos, hogy mielőtt beengedünk valakit ebbe a szövetségbe, rendezzük a kapcsolatot. Hosszú és színes vita van a skandináv országokkal.

A portál cikke szerint hozzátette, a svéd miniszterelnök pénteki budapesti látogatása hozzájárult szerinte a két ország közti „fair és tiszteletteljes viszonyhoz”. Ennek további taglalása után végül kijelentette:

Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát, ezért arra kérte a képviselőket, hogy szavazzák meg a svéd NATO-csatlakozást

Orosz-ukrán háború

A háború kétéves évfordulója kapcsán a miniszterelnök együttérzését fejezte ki a háború áldozataival, majd a hivatalos álláspontnak számító „békepártiságot” említette – nem meglepő módon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!