3p

Hétfőn sem volt hiány eseményekből az orosz-ukrán háborúban. Hírösszefoglaló. 

 • António Guterres, az ENSZ főtitkára a 2023 legfontosabb ügyeit ismertető beszédében arra figyelmeztetett, hogy a világ egy „szélesebb körű háború” felé tart Ukrajna miatt. Guterres úgy jellemezte a háborút, hogy az mérhetetlen szenvedést okoz az ukrán népnek, és mélyreható globális következményekkel jár.
   
 • Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket az ukrán fegyveres erőknek felajánlott brit gyártmányú AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére képeznek ki a brit hadsereg szakértői - közölte hétfőn a londoni védelmi minisztérium. A tárca rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán katonák számát.
 • Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az orosz Wagner zsoldoscsoportot az ukrán parlament hétfőn - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő. A határozatot 333 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban. Ezen kívül a parlament 336 szavazattal azt a határozatot is elfogadta, amelyben az orosz katonai magáncégeket terrorszervezeteknek nyilvánította.
   
 • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője kihívta Volodimir Zelenszkijt egy égi csatára. Putyin egyik kedvenc oligarchája egy vadászgép belsejéből a következőt üzente: „Volodimir Olekszandrovics, leszálltunk. Lebombáztuk Bakhmutot. Holnap egy MiG-29-essel fogok repülni. Ha ennyire szeretné, találkozzunk a levegőben. Ha győz, magáé Bakhmut, ha nem, akkor a Dnyipró folyóig nyomulunk előre.”
   
 • Az orosz erők új egységeket mozgatnak át a keleti Donbász régióba a következő hetekben várható offenzíva előtt ukrán tisztviselők szerint. Pavlo Kyrylenko donyecki kormányzó szerint a donyecki régióért folyó harcok egyre élesednek. Úgy fogalmazott: „az orosz erők kiirtják városainkat és falvainkat.”
   
 • Az ukrán katolikus egyház közölte, hogy új naptárat vezet be, amely szerint a karácsonyt nem január 7-én, hanem december 25-én ünnepelnék. Ez a döntés az Ukrajna az Oroszországhoz fűződő kulturális kapcsolatainak megszakítására irányuló erőfeszítések része.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást az országban - derült ki a parlament honlapján hétfőn közzétett törvénytervezetekből. A dokumentum szerint Ukrajnában a hadiállapotot, valamint az általános mozgósítás időtartamát február 19-től 90 napos időtartamra meghosszabbítanák.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!