2p

Ukrajna és Lettország kétoldalú megállapodást írt alá, Zelenszkij aláírta az új mozgósítási törvénytervezetet. Háborús összefoglaló. 

  • Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta azt a vitatott törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgári katonai mozgósításra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse a katonai munkaerő-hiányt. A jogszabályt, amelyet Volodimir Zelenszkij elnöknek alá kellett írnia, hogy törvény lehessen, döntő fontosságúnak tartják Ukrajnában a katonai elemzők.
  • Az orosz erők létszáma hét-tízszerese az ukrán katonáknak a keleti régiókban – mondta Jurij Szodol ukrán tábornok csütörtökön a parlamentben. „Az ellenség 7-10-szeres túlerőben van, mi meg munkaerőhiánytól szenvedünk” – mondta Szodol, aki a kelet-ukrajnai Harkiv, Donyeck és Luhanszk régiókban irányítja a csapatokat.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megtekinti tesz a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Jobbról Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megtekinti tesz a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Jobbról Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

  • Az ukrán kormány elemzése szerint a külföldi alkatrészeket tartalmazó, „ejtsd le és felejtsd el!” irányított bombák tömeges alkalmazása ösztönzi az oroszok előretörését Ukrajnában , és hetente akár 500-at is kilőnek. A 40-60 km-es (25-37 mérföld) hatótávolságú „UMPC” irányítórendszerekkel felszerelt erősen robbanó és kazettás bombák ma már központi fenyegetést jelentenek a fronton, és visszaszorítják az ukrán erőket.
  • Két ember életét vesztette csütörtökön egy orosz rakétatámadás közben Ukrajna déli városa, Mikolajiv ellen. Még legalább négyen megsérültek - közölte a régió kormányzója.
  • Légi és tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal masszív csapást mért az orosz hadsereg az éjjel az ukrán üzemanyag- és energiakomplexum létesítményeire - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
  • Ukrajna és Lettország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá – jelentette be Volodimir Zelenszkij vilniusi látogatásán. Zelenszkij azt mondta: „Lettország évi katonai támogatását Ukrajnának a GDP 0,25 százalékában tervezi. Lettország 10 éves kötelezettséget vállalt arra is, hogy Ukrajnát kibervédelemmel, aknamentesítéssel és pilóta nélküli technológiákkal segíti, valamint támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását.” (The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!