3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Emmanuel Macron a nikkelbányákban gazdag francia tengerentúli területre érkezik, hogy nyugtassa a kedélyeket, az áldozatokkal is járó lázongás szigetén.

A francia köztársasági elnök Emmanuel Macron csütörtökön érkezik Franciaország tengerentúli területére a csendes-óceáni térségben, miután az egy hete Franciaországban elfogadott választási reform a távoli területen erőszakos tiltakozáshullámot robbantott ki, amely hat ember halálát okozta, és pusztító nyomokat hagyott maga után kifosztott üzletekkel, felgyújtott autókkal és épületekkel, a Reuters hírügynökség jelentése szerint - számol be róla a szintén a Klasszis Média Lapcsaládhoz tartozó Privátbankár. A sziget függetlenség-párti vezetői szerint a választójog kiterjesztése az újabb francia betelepülőkre felhígítja a bennszülött kanakok képviseletét, akik a lakosság 40 százalékát teszik ki. Az új-kaledóniai kormány tájékoztatása szerint Macron látogatásának bejelentése után nem sokkal nagyszabású kibertámadás is érte a szigetet, aminek célja az internetes szolgáltatások elérhetetlenné tétele volt.

Emmanuel Macron francia elnöknek szüksége lesz meggyőző erejére
Emmanuel Macron francia elnöknek szüksége lesz meggyőző erejére
Fotó: MTI

A szigeten lévő francia főbizottság közölte, hogy Macront védelmi és belügyminiszterei kísérik el a csütörtöki tárgyalásokra, és a GIGN elit taktikai reagálási csoport mintegy 100 tagját telepítették Új-Kaledóniába. A zavargások miatt kedden körülbelül 20 letartóztatásra került sor, az elmúlt héten összesen 280 embert tartóztattak le.

Új-Kaledónia nikkelhatalom

Új-Kaledónia a becslések szerint a világ nikkelkészletének 25 százalékával rendelkezik, és a világ fémtermelésének 6 százalékát adja, így a terület méretét meghazudtoló befolyást gyakorol az iparra – írja elemzésében az amerikai Foreign Policy.

„Bármi, ami Új-Kaledóniában történik, érdekli a nikkelipart” – mondta Adrian Gardner, a Wood Mackenzie energiakutató cég nikkelpiaci vezető elemzője.

Bár az új-kaledóniai nikkelbányák már 1888 óta működnek, jelentőségük különösen megnőtt Franciaország számára az elmúlt években mivel a nikkel az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorok kulcsfontosságú összetevője, és kritikus eleme a fenntarthatóbb energiaforrásokra való átállásra irányuló szélesebb körű globális erőfeszítéseknek. Az elektromos járművek a globális nikkel iránti keresletnek ma csak körülbelül 10 százalékát teszik ki, míg a rozsdamentes acél gyártása felel a kereslet túlnyomó többségéért, 65 százalékáért. Új-Kaledónia két fő nikkelfeldolgozó üzeme – a Doniambo és a Koniambo – a ferronikkelből, a rozsdamentes acélgyártásban használt egyik kulcsfontosságú ötvözetből származó globális kínálat közel negyedét adja.

„Szóval ez (a rozsdamentes acél) az igazi forró pont Új-Kaledóniában a globális nikkel tekintetében” – fejtette ki a piaci elemző.

Ez magyarázatot adhat arra, hogy Franciaország miért akarja annyira megtartani a terület feletti ellenőrzést, és igyekszik jegelni a függetlenségpárti törekvéseket.

„A francia kormány gyors reagálása a fokozódó erőszakra részben az új-kaledóniai nikkeltartalékok stratégiai jelentőségének köszönhető” – mondta Cullen Hendrix, a Peterson Institute for International Economics vezető munkatársa és a Colorado School of Mines szakértője. „A nikkel stratégiai erőforrás, amely szükséges a modern hadseregek felépítéséhez, ellátásához és telepítéséhez, valamint az azokat fenntartó gazdaságok energiaellátásához. Ez igaz volt a 19. században, és a zöldenergia-technológia térnyerésével ma még inkább igaz” – tette hozzá Hendrix.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!