3p

A német kancellár arra kérte Putyint, vonja vissza az orosz csapatokat és legyen végre béke. Közben brit szakértők úgy látják, a hideg miatt nem lesz komolyabb változás a frontokon. 

  • Vlagyimir Putyin káoszba akarja taszítani a nyugati országokat, ennek legfőbb eszköze, hogy az orosz hadsereg kellő kitartással folytatja a háborút Ukrajnában. 
  • Szombaton 400 dróntámadást intézett az orosz hadsereg dél- és délkelet-ukrajnai települések ellen. Ezek között az odesszai olajfinomító is találatot kapott.
  • Az orosz hadsereg különösen jelentős veszteségeket szenved el, de egyik harcoló fél sem tudott számottevő sikert elérni az elmúlt egy hétben a háborúban – írta a brit védelmi minisztérium friss jelentése. A harcok a Luhanszk megyei Kuprjanszk, a donyecki Avgyijivka és a Dnyipro bal partján lévő ukrán hídfő körül folynak. Az idő egyre hidegebb, a brit elemzők nem látnak esélyt arra, hogy a helyzet változzon.
  • Olaf Scholz német kancellár felszólította Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét, hogy tegye meg az első lépést az Ukrajnai háború békés lezárása érdekében. Vissza kell vonnia a csapatait! – mondta a politikus vidéki útján. Ennek pillanatnyilag semmi jele.

Békét teremtene a  német kancellár. Fotó: Depositphotos
Békét teremtene a német kancellár. Fotó: Depositphotos

  • Putyin továbbra is hisz abban, hogy legyőzheti a Nyugatot – mondta Scott Lucas, a University College Dublin politológus professzora. Úgy véli, meg tudja törni a nyugati országokat azzal, hogy szembe fordítja egymással a nemzetközi közösség tagjait. Kész vállalni bármilyen kockázatot, hogy ezt a célt elérje. Úgy véli például, hogy viszályt tud kelteni az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban kihasználva az elmúlt hét évben kialakult politikai bizonytalanságot. Úgy gondolja, fel tudja használni a francia és a német szélsőjobbot és a migrációs fenyegetést ezeknek az országoknak a destabilizálására. Mindez végül káoszba taszítja a nyugati hatalmakat. 

Az ukrajnai háború új szakaszába, a pszichológiai hadviselés periódusába lépett – mondta a Times Radiónak adott interjúja további részében a szakértő. Az első szakasz volt a katonai konfliktus 2022-ben a villámháborús kezdettől addig, hogy az ukránok jelentős területeket foglaltak vissza. A második az élelmezési konfliktus volt az orosz kísérlettel az ukrán gazdaság tönkre tételére. Ezután 2022/2023 telén le akarták rombolni az ukrán energiarendszer. Egy ideje az az orosz propaganda üzenete, hogy ez a háború túl hosszú, túl költséges lesz ahhoz, hogy Ukrajna támogatói kitartsanak a megtámadott ország mellett. Ezzel a pszichológiai nyomásgyakorlás szakaszába lépett a konfliktus.

  • Oroszországban 1500 volt ukrán elítélt kóborol, miután iratok híján hontalanná vált. Az orosz hadsereg valamilyen megfontolásból magával vitt kétezer börtönlakót, mikor 2022 késő őszén kivonult Herszon megye északi részéből. Közülük ötszázan továbbra is börtönben vannak, a többieket az utcára tették.
  • Moszkva seremetyevói repülőterén mesterséges intelligenciával támogatott drónelhárító rendszert telepítettek. Az orosz főváros további két légikikötőjéhez hasonlóan ezt is többször le kellett zárni a légterében megjelent drónok miatt.
  • Részlegesen bűnösnek vallotta magát a szentpétervári bíróságon a 26 éves Darja Trepova, akit azzal vádolnak, hogy merényletet követett el Vladlen Tatarszkij ismert háborús blogger, az orosz agresszió elkötelezett támogatója mellett. Trepova egy szobrocskát adott át Tatarszkijnak, ami a blogger kezében felrobbant és megölte őt, megsebesítve további harminc embert. A vádlott az állítja, fogalma sem volt arról, hogy a szoborban pokolgép ketyeg.
  • Forrás: Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!