2p

Dióhéjban a hétfői nap legfontosabb történései.

  • Vlagyimir Putyin a következő hetekben Észak-Koreába és Vietnamba látogat – jelentette hétfőn az orosz Vedomosztyi újság, a Reuters hírügynökségnek pedig egy tisztviselője azt mondta, hogy a vietnami látogatást június 19-20-ra tervezték (de ezt még nem erősítették meg). Putyin phenjani látogatását “aktívan készítik elő” – erősítette meg az újságnak Alexander Matsegora észak-koreai orosz nagykövet.
  • Az orosz hadsereg átvette az irányítást az ukrajnai Donyeck régióban lévő, az orosz kézen lévő Donyeck városától délnyugatra található Sztaromajorske falu felett – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
  • Az ukrán hadsereg állítása szerint az éjszaka három orosz föld-levegő védelmi rendszert megrongáltak a Moszkva által megszállt Krím-félszigeten végrehajtott rakétatámadásokban. Amelyek egy S-400-as rendszert értek Dzsankojban és két kevésbé fejlett S-300-as rendszert Jevpatorija és Csornomorske közelében, ami „jelentős veszteségeket” okozott az orosz légvédelemnek – közölte az ukrán vezérkar.

Putyin utazik - de nem a békecsúcsra
Putyin utazik - de nem a békecsúcsra
Fotó: MTI-EPA-PAVEL BYRKIN

  • Ukrajna külföldi támaszpontokon tarthat néhány F-16-os vadászgépet, amelyet nyugati szövetségeseitől fog kapni, hogy megvédje őket az orosz csapásoktól – mondta Szerhij Holubcov, az ukrán légierő légiközlekedési vezetője. Andrej Kartapolov, az Állami Duma parlamenti alsóházának védelmi bizottságának vezetője korábban azt mondta, hogy az F-16-os repülőgépek és az Ukrajnán kívüli katonai repülőterek Moszkva legitim célpontjaivá válnak, ha részt vesznek az orosz erők elleni harci küldetésekben.
  • Csaknem 90 ország és szervezet (ezek fele Európából) erősítette meg, hogy részt vesz a hétvégi, svájci ukrajnai békecsúcson, annak ellenére, hogy Oroszország megtagadta a konferencián való részvételt – mondta a svájci elnök. Viola Amherd a svájci fővárosban újságíróknak elmondta, hogy a szombati és vasárnapi csúcstalálkozó célja a lehetséges béke felé vezető út feltérképezése csaknem 28 hónappal azután, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját Ukrajna ellen.
  • Az ukrán újjáépítési ügynökség vezetője, Musztafa Nayyem egy nappal az ország hosszú távú újjáépítésével foglalkozó nemzetközi konferencia előtt a Facebook-oldalán kürtölte világgá a lemondását. Arra hivatkozott, hogy az ukrán kormány rendszeresen aláásta a munkáját. 

(Tha Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!