3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A magyar közvélemény megosztott a gázai háború megítélésében egy felmérés szerint, amely hozott néhány meglepetést.

A megkérdezettek 47 százaléka szerint Izrael jogos önvédelmi harcot folytat a Gázai övezetben, 37 százaléka viszont népirtásnak tartja azt, állítja a 21 kutatóközpont felmérése.

A Telex által ismertetett reprezentatív kutatásból, amely november 20-23. között, 1200 ember részvételével készült, kiderül az is, hogy a magyarok leginkább azzal az állásponttal értenek egyet, miszerint „Izraelben csak akkor lesz béke, ha Izraelnek sikerült felszámolnia a Hamász nevű terrorszervezetet” (3,6 pont).Az „Izrael jogos önvédelmi harcot folytat az őt ért támadások ellen” állítás 3,4 pontot kapott, az „ebben a konfliktusban nincs jó és rossz fél: mindkét oldal ugyanolyan kegyetlenséggel bánik az ellenségével” 3,2 pontot, míg az „Izrael agresszor és népirtást hajt végre a palesztinok ellen” 2,4-et. (Az 1-es a teljes elutasítást, az 5-ös a teljes egyetértést jelenti.)       

A Palesztin Vöröskereszt munkatársa egy gyerekkel a kezében egy izraeli légitámadás után Gázában, 2023. november. Fotó: Twitter/Palesztin Vöröskereszt
A Palesztin Vöröskereszt munkatársa egy gyerekkel a kezében egy izraeli légitámadás után Gázában, 2023. november. Fotó: Twitter/Palesztin Vöröskereszt

Ami a pártok szavazóit illeti, leginkább a DK szavazói szimpatizálnak Izraellel: az 1-5-ig terjedő Izrael-barátság indexen 4 volt esetükben az átlagos érték. Sőt, a kormánypártiakat (3,5-es érték) megelőzik a Párbeszéd, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Néppárt (Márki-Zay Péter pártja) szavazói is.

A gázai háború esetében a legkevésbé Izrael-barát álláspontot képviselő válaszadók a Jobbik és utódpártjainak (Nép Pártján Mozgalom, Mi Hazánk), illetve – a Telex szerint „meglepő módon” – a Kutyapárt szavazóinak táborából kerültek ki.

A Kutyapárt szavazóinak Izrael-kritikája – tesszük hozzá – azt figyelembe véve annyira nem meglepő, hogy Nyugat-Európában számos baloldali párt, politikus és értelmiségi fejezte ki ellenérzéseit Izrael gázai hadműveleteivel szemben. Pénteken például egy baloldali kormányfő, a spanyol Pedro Sánchez azt mondta: a palesztin halálos áldozatok száma „tényleg tűrhetetlen”, a Hamász terrortámadásaira adott válasz pedig nem jelentheti „ártatlan civilek, köztük több ezer gyerek halálát”. (Helyi közlések szerint több mint ötezer gyerek vesztette életét eddig az izraeli légicsapásokban.)

Ebből a szempontból tehát inkább az a meglepő, hogy a többi magyar baloldali párt szavazói nem kritikusak Izraellel szemben emiatt. (Laptársunk jegyzetét a témában itt olvashatják: A gázai szégyen, ami mindörökre ráég a Nyugatra és az Orbán-kormányra.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!