3p

Az orosz hadsereg kivonja tengeri haderőit a szevasztopoli támaszpontról az ukrán csapások miatt. Az ukrán hadsereg várhatóan nem készül a Krím félsziget megtámadására, csak a Fekete-tenger nyugati része feletti ellenőrzést szeretné megszerezni. 

  • Az ukrán hadsereg napról napra araszol előre Novoprokovika felé, amelynek körzetét állítólag tízezer orosz katona védi. Őket azért vezényelték oda, hogy visszaszerezzék a falutól északra lévő Robotinét,
  • Az orosz haditengerészet minden tengeralattjáróját áthajózta Szevasztopolból a Fekete-tenger keleti partján lévő bázisaira, majd elkezdte kivonni partra szállást támogató hajóit is. Így szakértők szerint nem maradt orosz tengeri haderő a Krímben. A félsziget nyugati partján lévő repülőtereket ért csapások után az ottani légierő állomásoztatása sem biztonságos.
  • Az ukrán hadsereg nem készül a Krím félsziget megtámadására – mondta Olekszandr Muszijenko, a kijevi katonai és jogi kutatóközpont munkatársa. A látványos támadások egyik célja a Fekete-tenger északnyugati medencéje feletti uralom megszerzése, az orosz haditengerészet, légierő és tüzérség kiszorítása innen. A másik a félszigeten keresztül a megszállt dél-ukrajnai területekre tartó utánpótlás megakasztása.

Ukrajna szeretné átvenni a Fekete-tenger nyugati részének ellenőrzését.
Ukrajna szeretné átvenni a Fekete-tenger nyugati részének ellenőrzését.

  • Az ukrán hadsereg kilőtt egy orosz parancsnoki központot Melitopol városában. Ezt megelőzően az ukrán hírszerzés megtudta, hogy egy motorgyártó üzemet rendeztek be a katonai törzshöz tartozó tiszteknek.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egyesült államokbeli látogatásához kapcsolódóan a BBC megkérdezett néhány amerikait, mi a véleményük Ukrajna további támogatásáról. A magukat demokratának és függetlennek vallók támogatják a további anyagi segítségnyújtást. A republikánus szavazók úgy vélik, a háborúban álló ország helyett a jövőben inkább az Egyesült Államok belső problémáinak megoldására kellene fordítani az állami forrásokat. 
  • Az orosz hadsereg legnagyobb presztízsű elit alakulatának három egymást követő parancsnoka mondott le vagy esett el az orosz invázió kezdete óta, ami jelzi, mekkora a fluktuáció még a legtapasztaltabb orosz katonai vezetők körében is – írta a brit védelmi minisztérium jelentésében. 
  • Lefotóztak menet közben valahol a megszállt ukrán területeken egy ISZ–3-as Sztálin becenevű harckocsit, amit a második világháború végére fejlesztettek ki a szovjetek. Ennek a tanknak a legkomolyabb harci bevetése az egyiptomi hadseregben az 1967-es háború idején volt, amikor közülük sok megsemmisült vagy hadi zsákmánnyá vált. 
  • Továbbra sem tudni, valóban súlyos beteg-e Razman Kadirov csecsen hadúr. Csak arról jönnek hírek, hogy ahol kezelték, a moszkvai kórház körkényékén időnként „nagyon drága” terepjárókonvojok jelennek meg. A rendőrség ilyenkor minden más járművet eltávolít a helyszínről. 

Forrás: BBC, Guardian, Moscow Times

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!