2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már 777. napja tart Oroszország és Ukrajna háborúja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 

  • Egy klinikát és egy gyógyszertárat ért légicsapás Harkivban, helyi tisztviselők tájékoztatása szerint az orosz támadásban legalább három ember meghalt.
     
  • A svájci kormány kétnapos magas szintű nemzetközi konferenciát szervez június közepére, hogy megtalálja a módját az ukrajnai háború lezárásának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte egy ilyen konferencia - egy úgynevezett békecsúcs - megtartását Oroszország meghívása nélkül. A svájci vezetés már januárban bejelentette, hogy kész megszervezni és otthont adni a rendezvénynek, ezután pedig tárgyaltak az Európai Unióval, a legfejlettebb iparú országok csoportjával, valamint Kínával és Indiával, hogy megnyerjék hozzá a támogatásukat.

A rendezést kifejezetten Zelenszkij kérte
A rendezést kifejezetten Zelenszkij kérte
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

  • Hadiipari és infrastrukturális együttműködési megállapodást kötött Nagy-Britannia és Ukrajna.A londoni tájékoztatás az együttműködés fejlesztésének lehetséges területei között említi a hadfelszerelések javítására szolgáló létesítmények ukrajnai kiépítését, a civil infrastruktúra újjáépítését és a kibertámadások kivédésére szolgáló technológiák telepítését. A legnagyobb európai hadiipari konglomerátum, a BAE Systems megállapodást írt alá a Nagy-Britannia által Ukrajnának adományozott L119 típusú könnyű tarackágyúk karbantartásáról és javításáról.
     
  • Az amerikai külügyminisztérium engedélyezett egy 138 millió dolláros sürgősségi fegyvereladást Ukrajnának a Hawk légvédelmi rakétarendszer létfontosságú javítása és pótalkatrészeinek biztosítása érdekében. Az indoklás szerint Ukrajnának sürgősen szüksége van a karbantartási támogatásra, hogy a rakétarendszereket továbbra is működtethesse. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette: a támogatás nélkül az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy Ukrajna Oroszország kezére kerül.
  • Az Európai Unió Bírósága helyt adott Pjotr Aven és Mihail Fridman orosz üzletemberek kérelmének, és megsemmisítette azokat a jogi aktusokat, amelyek alapján az érintetteket az EU felvette a vagyonkelkobzással járó korlátozó intézkedések listájára.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!