6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az orosz vezetés elkötelezte magát a háború folytatása mellett, ennek rendeli alá országa erőforrásait, miközben a nyugati országok hezitálnak.

 • Krinki térségében kudarcba fulladt az orosz hadsereg kísérlete a Dnyeper (Dnyipro) bal partján lévő ukrán hídfő felszámolására. A próbálkozás nagy veszteségekkel járt. Hasonló a helyzet az Avgyijivkától északra indított támadásokkal.
 • Négy ukrán civil vesztette életét és hét megsérült a Harkiv, Donyeck és Herszon régióban indított orosz légi csapásokban – írta az X-en Gjunduz Mamedov volt ukrán főügyész.
 • A Fehér Ház a héten fel akarja gyorsítani a tárgyalásokat Ukrajna és Izrael legújabb támogatási csomagjáról, amelyet a republikánus képviselők ellenállása miatt egyelőre nem sikerült elfogadtatni a Kongresszusban.
 • Volodimir Zelenszkij, Ukrjana államfője Paraguay, Uruguay és Eduador elnökével tárgyalt, akik hozzá hasonlóan részt vettek Javier Milei argentin államfő beiktatási ünnepségén.
 • Ultrakonzervatív programmal indul a márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin államfő újraválasztásáért, miközben háború folytatását ígéri, „amíg csak kell”. Az orosz vezetés biztatónak tartja, hogy a gazdaság két éve állja a nyugati szankciókat, ám a szakértők szerint ez nem jelent garanciát a folytatásra. Az idei évre várt 3,5 százalékos GDP-növekedés, a bérek megduplázása, a 80 százalékos kapacitáskihasználtság a gazdaság túlfűtötté válását vetíti előre – mondta Alekszandra Prokopenko, a Carnegie Russia Eurasia Center kutatója. Ezt durva recesszió követheti.

Putyin készül a választásra. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin
Putyin készül a választásra. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin

 • Szakértők szerint a kellemetlen intézkedések bejelentését – például egy esetleges újabb mozgósítást – a választás utáni időszakra halasztja az orosz vezetés. Hasonlóan ahhoz, ahogy a 2018. márciusi szavazás után nyáron (a futball-vb idején) jelentették be a nyugdíjkorhatár emelését.
 • A háború jelenlegi szakaszában az a kérdés, hogy a nyugati államok készek-e arra, hogy saját védelmi iparát úgy felpörgesse, hogy az képes legyen megfelelő támogatást nyújtani az ukránoknak ellensúlyozva a haditermelésre átállított orosz gazdaságot – mondta Sir Richard Barrons brit tábornok. Az amerikai kongresszusi vita és Izrael támogatása ellene hat ennek. Az európai országok egymillió tüzérségi lőszert ígértek az év elején, amiből 300 ezret teljesítettek. Ennek eredménye, hogy a jelenlegi patthelyzetben lassan az orosz oldalra billen a mérleg, mivel a Kreml következetesen mobilizálja az ország erőforrásait a háborúnak alárendelve, miközben a Nyugat hezitál ebben.
 • Egyik fél sem nyert vagy vesztett, és mindkettőnek egy évre van szüksége ahhoz, hogy olyan erőt halmozzon fel, amely az áttörés reményét kínálja – folytatta a tábornok. Történelmi párhuzamnak kínálkozik az első világháború 2015 és 2017 között eltelt időszaka, vagy a második világháborúban 1942-től 1944-ig eltelt idő. A szakértő szerint a Nyugat képes megadni az anyagi és kiképzési támogatást ahhoz, hogy az ukránok, ha kellően kitartóak, 2025-ben sikereket érjenek el a hadszíntéren.
 • Az ukrán hadsereg gyakorlatilag civil katonaság. Egyes csapatainak átlagéletkora 45 év. Egy ilyen szervezet évek alatt érik ütőképessé – mondta a szakértő ismét az első világháborúra utalva. Ebben a civilekkel feltöltött brit hadseregnek két évre volt szüksége ahhoz, hogy a fronton áttörésre képes tömeghadsereggé váljon. Az ukránok kiválóak a technikai innovációban, de nem jók annak felskálázásában. Az orosz oldalon a nagyobb ipari kapacitás lehetővé teszi, hogy amit alkalmaznak, azt egyből tömegesen tegyék.
 • Az orosz katonai bloggerek egy része csak a fronton történekről számol be, míg mások be vannak kötve a Kremlhez, így részt vesznek annak információs kampányaiban –  mondta Kateryna Stepanenko, az amerikai ISW katonai kutatóintézet munkatársa, Oroszország-szakértő. Vannak a veteránokat képviselő bloggerek, akik bírálják a katonai vezetést azért, hogy nem indít nagyobb mozgósítást a kellő túlerő biztosítása érdekében. Számos blogger állami tisztviselők, sőt katonai parancsnokok szócsöve, és van lobbierejük például a parancsnoki kinevezések befolyásolására.
 • Az oroszok a legjobb katonai erőik utolsó maradékát morzsolják fel ezekben a hónapokban támadó hadműveleteikben – véli Peter Zwack dandártábornok, hírszerzési szakértő, aki nyugdíjazása előtt szolgált amerikai katonai attaséként Moszkvában, azt megelőzően pedig tanult a Szovjetunióban a hidegháború végén. A szakértő azt találgatta, meddig mehet ez tovább, A analógiaként az első világháború közepét hozhatjuk, amikor a katonáknak elegük lett abból, hogy ágyútölteléknek és golyófogónak használják őket a parancsnokaik.
 • Ha az ukrán titkosszolgálatnak valóba köze van az orosz-kínai vasúti összeköttetést biztosító szibériai vasútvonalon történt balesetekhez, akkor a legjobb módszert választották – mondta Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő. A szovjetek az 1970-es és 1980-as években teljes titokban építették ezeket a vonalakat, és ma már a szakemberek hiánya miatt csak egy részüket tudják megbízhatóan üzemeltetni. A sok ezer kilométeren számos híd, alagút van, amik célpontok lehetnek, miközben az orosz hadsereg nincs abban a helyzetben, hogy gondoskodjon a vasútvonalak biztonságáról. A szabotázsok olyan kárt tehetnek az orosz-kínai gazdasági kapcsolatokban, amelyek sokkal hatásosabban tennének keresztbe az orosz gazdaságnak, mint a nyugati szankciók-
 • Az orosz hatóságok igyekeznek katonákat toborozni azok közül a bevándorlók közül, akik a finn-orosz határnál rekedtek, miután a helsinki kormány lezárta az átkelőket. A BBC tudomása szerint ezt követően az orosz rendőrség elkezdte letartóztatni azokat, akiknek lejárt a vízumuk. Ezután elkülönítő táborba kerültek, ahol toborzók jól fizetett állami állást ajánlottak nekik az orosz hadseregben.
 • A moszkvai hatóságok megtiltották, hogy a plakátokon QR-kódok szerepeljenek, miután kiderült, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatói ilyen kódok mögé rejtették az elnökválasztásra készülő Vlagyimir Putyint bíráló kampányukat. Navalnij arra szólította fel híveit, hogy Putyin valamelyik ellenfelét támogassák a szavazáson.
 • A nyugat-oroszországi Kurszki régió megtiltotta a nők „abortuszra kényszerítését”. Ez a negyedik régió, amely ilyen döntést hoz. A helyi parlament indoklása nem sok kétséget hagy afelől, mire megy ki ez a folyamat. A képviselők úgy gondolják, hogy ez az első lépés Oroszország demográfiai problémájának (a társadalom elöregedésének) megoldása felé. Magyarán várhatóan be fogják tiltani az abortuszt Oroszországban.
 • Független orosz környezetvédelmi aktivisták és szakértők arról számoltak be, hogy a moszkvai kormány pszichiátriai intézeti elzárással fenyegeti őket. A pszichiátriai kényszerkezelést a szovjet időkben alkalmazták a rendszer ellenfeleinek eltüntetésére.
 • Az orosz belbiztonsági szolgálat (FSB) letartóztatott két személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az ukrán titkosszolgálat megrendelésére gyújtogatásokat szerveztek Oroszország-szerte. Állítólag az volt a feladatuk, hogy szabotázscsoportot hozzanak létre.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!