3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A keddi nap történései dióhéjban.

 • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár óva intette kedden Kínát attól, hogy fegyvereket szállítson Oroszországnak ukrajnai hadműveletéhez. Stoltenberg a NATO tavalyi éves jelentését ismertető brüsszeli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Peking egy "illegális háborút támogatna". Mint mondta, az észak-atlanti szövetség eddig nem látott bizonyítékot arra, hogy Kína fegyvereket szállítana Moszkvának, de "vannak arra utaló jelek, hogy Oroszország kérte ezt". Hozzátette, hogy ez csak elhúzná a háborút.
   
 • Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével a Kremlben megtartott eszmecseréjét követő sajtónyilatkozatában. Az orosz elnök arra a hírre reagált, amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a közléssel kapcsolatban a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy London világszerte aláássa a stratégiai stabilitást.

  Hszi Csin-ping kínai elnök és Putyin a Kremlben. Fotó: MTI/EPA
  Hszi Csin-ping kínai elnök és Putyin a Kremlben. Fotó: MTI/EPA

   
 • Változatlanul heves harcok zajlanak a Donyeck megyei Bahmutnál, az orosz csapatok Bahmut központja felé igyekeznek előrenyomulni, de az ukrán erők feltartóztatják őket - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kedden a Telegramon. "Folytatódik Bahmut védelme, heves harcok zajlanak a teljes arcvonalon a keleti erőcsoport felelősségi övezetében" - fogalmazott a parancsnok.
   
 • Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását az oroszországi, Brjanszk megyei Novozibkovban - közölte Alekszandr Bogomaz, a régió kormányzója kedden a Telegram-csatornáján. A támadásnak nem voltak áldozatai.
   
 • Az Egyesült Államok felgyorsítja az Abrams harckocsik szállítását Ukrajna számára - közölte az amerikai védelmi minisztérium kedden. A Pentagon illetékese közölte, hogy a cél a korszerű harci járművek eljuttatása az ukrajnai hadszíntérre 8-10 hónapon belül, részleteket később ígértek. A szállítások felgyorsítása azáltal valósulhat meg a védelmi minisztérium szerint, hogy az Abrams harkocsinak nem az újabb, M1A2-es típusát, hanem a korábbi, M1A1 modellt szállítják.
   
 • Hszi Csin-ping és Putyin kedden is tárgyalt és egy sor stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot írtak alá. Putyin sikeresnek és konstruktívnak nevezte a megbeszéléseket.
   
 • Hszi meghívta Putyint, hogy még idén látogasson el Kínába.
   
 • Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a krími Dzsankoj városában történt robbanás megsemmisítette Moszkva fekete-tengeri flottája által használni kívánt orosz cirkálórakétákat.
   
 • Zelenszkij szerint Kijev már javasolta Kínának, hogy csatlakozzon egy ukrán békeformulához, mely véget vetne az országban zajló háborúnak. Hozzátette: Ukrajna még mindig várja erre a választ Pekingtől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!