4p

Nincsenek messze a nyugati becslések a hivatalos ukrán számtól, amely szerint az oroszok félmillió súlyos sebesült és elesett katonát vesztettek eddig a háborúban.

  • Az orosz veszteség elesettekben és súlyos sérültekben havonta 24 ezer ember – idézte a Kyiv Independent Olaf Scholz német kancellárt. Más nyugati országok becslései is hasonlóak. Leo Docherty, a brit hadügyminisztérium államtitkára áprilisban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg a háború addig eltelt 26 hónapja alatt 450 ezer embert vesztett súlyos sérültekben és halottakban. Scholz Vlagyimir Putyin megalomániáját okolja az óriási emberáldozatért. Az oroszok magas zsold ígéretével képesek elég önkéntest toborozni az elesettek és a súlyosan sérültek pótlására.

Megszólalt Olaf Scholz
Megszólalt Olaf Scholz
Fotó: Depositphotos

  • Az ukrán hadseregnek arra kellene felhasználnia az oroszok harkivi támadását, hogy felőrölje az erejüket, mivel az orosz hadiipar a régi, sokszor múzeumi eszközöket újítja fel és a szovjet tartalékokat használja új fegyverek előállítása helyett – mondta Metthew Savill professzor, a brit RUSI katonai kutatóintézet szakértője. Ezért 2025-ben újra kell szervezniük az eszközök gyártását, hogy újakat is képesek legyenek produkálni. Ez az átmenet adhat egy esélyt az ukrán félnek, hogy tanulva 2023-as ellentámadása hibáiból átvegye a kezdeményezést a háborúban.

  • Nem enyhítette Ivan Popov dandártábornok előzetes letartóztatását házi őrizetre a katonai bíróság – jelentette a Mediazona független hírportál. Popov a déli front egyik parancsnokaként 2023-ban bírálta az orosz hadsereg vezetését, mert nem biztosítja a csapatok harcához szükséges eszközöket. Ezután fél évre külföldi szolgálatra vezényelték, majd miután ez véget ért korrupcióval vádolva letartóztatták.

Vlagyimir Putyin arra játszhat, hogy az orosz gazdaság és társadalom stagnálása, ami a hadigazdaság túlsúlya nyomán az 1970-es években tapasztalt folyamatot ismétli meg, nem vezet népi ellenállásához – mondta Mark Galeotti brit történész, Oroszország-szakértő. Legalábbis nem kell tartani tömeges demonstrációktól, mert az emberek tudják, hogy az ilyen megmozdulásokat a rezsim rendőrségi problémaként kezeli. Jevgenyij Prigozsin, aki a maga módján 2023 júniusában lázadást szervezett az orosz hadsereg vezetése ellen, gonosztevő volt, ám még ő is felismerte, hogy a putyini rezsim felélte a tartalékait – mondta a szakértő. Az orosz elnök ugyan elfojt minden hangot, ami nem a regnáló hatalom propagandáját szajkózza, de a felszín alatt vannak, akik szintén úgy látják, hogy véget kell vetni Vlagyimir Putyin regnálásának. Ezek a liberális irányzatoktól és ultranacionalistákig terjednek. Utóbbiaknak az a bajuk a regnáló elittel, hogy korrupt, ellopja a nemzeti vagyont.

  • Egy volt német katonatisztet három és fél év börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert Oroszországnak kémkedett. A százados Koblenzben teljesített szolgálatot hadtáptisztként. A vád szerint titkos dokumentumokat adott át Németországban dolgozó orosz diplomatáknak.
  • Az oroszországi Szaratovi régió bírósága szintén három és fél év börtönbüntetésre ítélte a 31 éves Ilja Uszojant azzal a váddal, hogy meg akarta győzni az egyik barátját, hogy adja meg magát az ukrán hadseregnek – derült ki a FreeNews-Volga hírportál jelentéséből. A Mediazona független sajtóorgánum Uszojan ügyvédjétől úgy tudja, hogy egy ukrán weboldalon folyt kettejük társalgása, amit felfedezett az FSZB, az orosz belbiztonsági szolgálat.
  • Az Ukrajnában dúló háború megzavarta azoknak a sasoknak a vándorlását, akiknek Északkelet- Európában van a költőhelye – derült ki a Current Biology hírportálon megjelent tanulmányból. Átlagosan 85 kilométerrel repülnek többet, hogy elkerüljék a veszélyessé vált ukrajnai területeket. A hímeknek 56, a nőstények 53 órával tart tovább az útjuk. A háború előtt sok madár megpihent Ukrajnában, amit azóta kihagynak. Így nagyon kimerülhetnek vándorlásuk során.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio, BBC

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!