3p

Putyin megfenyegette Moldovát.

Az orosz erők folyamatosan ostromolják a kelet-ukrajnai Avgyijivkát, október 10. óta immár a harmadik átfogó támadásuk zajlik a városnál, melynek központját rendszeresen bombázzák - közölte pénteken a város katonai közigazgatásának vezetője. Vitalij Barabas az ukrán állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a várost naponta 30-40 súlyos légicsapás éri, és az orosz erők egyik elsődleges célja a kokszolómű elfoglalása, amit stratégiai célként tűztek ki. Az orosz erők kazettás bombákat is alkalmaznak a területen.

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott Avgyijivka környékén.Fotó: MTI/AP
Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott Avgyijivka környékén.Fotó: MTI/AP

  • Az ukránok csütörtökön és pénteken legalább 1100 orosz katonát öltek meg, 30 tankot, 32 páncélozott harci járművet, 31 tüzérségi rendszert és két rakétakilövő állást megsemmisítettek. Ezen kívül 33 katonai járművet is harcképtelenné tettek - közölte az ukrán vezérkar.
  • Az ukrán védelmi minisztérium jövőre 4,85 milliárd dollárt tervez költeni rakétafegyverek és lőszerek beszerzésére - közölte a minisztérium sajtószolgálata. "A 2024-es védelmi költségvetés egyik prioritása a rakétafegyverzet és a lőszerek. (...) A 2024-re tervezett pénzeszközökből mintegy 175 milliárd hrivnyát (4,85 milliárd dollárt) fognak erre a célra költeni. Mintegy 80 milliárd hrivnyát (2,2 milliárd dollárt) katonai felszerelésre fognak fordítani". Elsősorban fegyvereket és felszereléseket vásárolnak majd, a javítási munkákra pedig ukrán gyártókat szerződtetnek. A tervek szerint jövőre több mint 190 milliárd hrivnyát (5,2 milliárd dollárt) kapnak majd az e célokra elkülönített pénzeszközökből.
  • Miután Volodimir Zelenszkij elnök aláírja a törvényt, 96 milliárd hrivnyát (2,66 milliárd dollárt) átcsoportosítanak a regionális költségvetésekből a hadiiparra. Erre a célra a katonai fizetések személyi jövedelemadóját fogják felhasználni. Emellett az állami útalap teljes költségvetését a hadsereg igényeinek kielégítésére irányítják át. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint ez mintegy 94,7 milliárd hrivnyát (mintegy 2,6 milliárd dollárt) tesz ki.
  • Oroszország nem hagyja válasz nélkül Moldova ellenséges lépését, azt a döntést, hogy csatlakozik az EU-nak az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett szankcióihoz - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteki kommentárjában. A szóvivő szerint a döntés célja az orosz-moldovai kapcsolatok teljes lerombolása, e kapcsolatok pedig "a hivatalos Chisinau hibájából már most is nagyon siralmas állapotban vannak".
  • Az európai országok körében egyre inkább elterjedt a "háborús fáradtság", miközben Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcias fellépése mit sem változott - jelentette ki Olha Sztefanyisina ukrán kormányfőhelyettes pénteki berlini látogatása alatt. Figyelmeztetett, hogy egy lehetséges ukrán vereség esetén az orosz győzelem dominóeffektust indítana el, Oroszország ugyanis szerinte nem tervez megállni az ukrán határnál. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vilniusi NATO-csúcstalálkozó óta - amelyen az észak-atlanti szövetség biztatóan nyilatkozott Kijev majdani csatlakozásáról - az ukrán hadsereg előrelépéseket tett annak érdekében, hogy igazodjon a NATO támasztotta követelményekhez.
  • (UNN/AFP/Interfax Ukraine/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!