3p

Ez történt a fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.

  • Vlagyimir Putyin leváltotta régi szövetségesét, Szergej Sojgut a védelmi miniszteri posztról a katonai parancsnokság átalakítása keretében, amely a háború 2022. február végi elindítása a legjelentősebb. A Kreml meglepetésszerű bejelentésében közölte, hogy Sojgu helyére Andrej Belouszov volt miniszterelnök-helyettes kerül, aki a gazdaságra specializálódott. Putyin azt javasolta, hogy Sojgu kerüljön a nagyhatalmú orosz biztonsági tanács élére.
  • Legalább 15-en meghaltak és húszan megsérültek vasárnap, amikor egy orosz lakóház egy része összeomlott, miután egy Ukrajna által ki- és Oroszország által lelőtt rakétadarabok csapódtak rá – közölték orosz tisztviselők. Az eddigi egyik leghalálosabb ukrán támadás Belgorod térségében orosz tisztviselők szerint legalább 12 rakétát – köztük a Tochka nevű ballisztikus rakétákat, valamint az Adler és az RM-70 Vampire többszörös kilövő rakétarendszereket – érintett. Kijev korábban azt közölte, hogy az orosz katonai, közlekedési és energetikai infrastruktúra célbavétele aláássa Moszkva háborús erőfeszítéseit, miután Belgorod a határ közelében fekszik, és az orosz ellátási vonalak létfontosságú állomása. Az orosz védelmi minisztérium „lakott területek elleni terrortámadásnak” nevezte a vasárnapi csapást. Az internetes felvételeken az látható, hogy a mentők túlélők után kutatnak az épület lépcsőházának maradványai között, majd elmenekültek a helyszínről, mivel a tető egy része a földre csapódott.

Sojgunak mennie kellett
Sojgunak mennie kellett
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

  • Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoka vasárnap elismerte, hogy az északkeleti Harkiv régióban „nehéz” a helyzet, mivel Oroszország folytatta a támadást a térségben. Olekszandr Szirszkij vezérezredes tagadta, hogy az oroszok jelentős áttörést értek volna el. „[Mi] heves védekező csatákat vívunk. Az orosz megszállók azon próbálkozásait, hogy áttörjék védelmünket, leállították” – írta a Telegramon. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erői összesen kilenc falut foglaltak el Harkivban a hétvégén. Ukrajna nem erősítette meg az állításokat, de azt Volodimir Zelenszkij vasárnap éjszakai videóbeszédében elismerte, hogy heves harcok dúlnak a délkeleti donyecki régió különböző részein, Harkiv régió falvaiban. Volcsanszk városa, amely a háború előtti 17 ezer lakosával a legnagyobbak közé tartozik északkeleten, a csata fókuszpontja lett.
  • Legalább 4000 civil menekült el Harkiv régióból péntek óta, amikor a moszkvai erők elindították a hadműveletet – mondta Oleh Syniehubov kormányzó a közösségi médiában.
  • Elnökválasztás kezdődött vasárnap Litvániában, az államfői tisztségért nyolc jelölt indul, köztük a hivatalban lévő Gitanas Nauseda, továbbá Ingrida Simonyte miniszterelnök. A voksolás második fordulóját, ha szükséges, május 26-án rendezik. Nauseda Ukrajna elkötelezett híve az Oroszországgal szembeni háborúban. A szavazók attól tartanak, hogy a balti országokat alkotó egykori szovjet tagköztársaságok, amelyek jelenleg a NATO katonai szövetségéhez és az Európai Unióhoz tartoznak, a jövőben az orosz agresszió célpontjai lehetnek.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!