4p

Ezek történtek hétfő reggelig az orosz–ukrán háborúban.

  • Az ukrán hadsereg vasárnap közölte, hogy csapásméréssel sújtott és megrongált egy régóta szolgáló orosz mentőhajót Szevasztopolban, Moszkva Fekete-tengeri Flottájának a megszállt Krímben lévő főhadiszállásán. Dmitro Pletencsuk haditengerészeti szóvivő elmondta, hogy a Kommuna nevű hajót vasárnap reggel a szevasztopoli öbölben találat érte, és „egyértelmű, hogy a hajó már nincs olyan állapotban, hogy feladatokat hajtson végre”.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az amerikai szenátust, hogy mielőbb ratifikálja a kongresszus által a hétvégén elfogadott, régóta halogatott katonai segélycsomagot, figyelmeztetve, hogy országa felkészül a védelemre, mivel attól tart, hogy nagyszabású orosz offenzíva indulhat, mielőtt a friss szállítmányok elérnék a frontvonalat. „Tényleg el kell jutnunk a végső pontig. A szenátusnak jóvá kell hagynia (...), hogy minél előbb kézzelfogható segítséget kapjunk a fronton lévő katonáknak, nem pedig újabb hat hónap múlva” – mondta.

Az ukrán elnök most az amerikai Szenátust sürgeti a kongresszusi döntés jóváhagyására
Az ukrán elnök most az amerikai Szenátust sürgeti a kongresszusi döntés jóváhagyására
Fotó: Twitter (X) / Volodimir Zelenszkij

  • Az ukrán elnök az NBC amerikai televíziós csatornának adott interjújában azt is mondta, hogy a szombati szavazás megmutatta, hogy Ukrajna nem lesz „egy második Afganisztán”, amelynek nyugatbarát kormánya összeomlott az Egyesült Államok vezette kivonulás során 2021 nyarán. Zelenszkij elmondta, hogy közvetlen prioritásai a légvédelmi rendszerek, például az amerikai gyártmányú Patriotok és a nagy hatótávolságú rakéták, például az Atacms, amelyek akár 186 mérföld (300 kilométer) távolságra is képesek, és amelyek azonnali biztosítására a képviselőház felszólította a Pentagont.
  • Megalázó fiaskóval fenyegeti az Egyesült Államokat az, hogy egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusban – írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház megszavazta az ukrán katonai szükségletek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot. „Ebben az összefüggésben megerősítjük, hogy az Egyesült Államoknak a konfliktusban de facto részes félként való fellépése nem marad egyértelmű és határozott válasz nélkül, és az, hogy Washington egyre mélyebbre merül az Oroszország elleni hibrid háborúba, ugyanolyan hangos és megalázó fiaskóba fordul majd az Egyesült Államok számára, mint annak idején Vietnam és Afganisztán” – fogalmazott Zaharova az orosz diplomáciai tárca honlapján megjelent kommentárjában. „A Zelenszkij neonáci rezsimjének megmentésére irányuló lázas kísérletek kudarcra vannak ítélve. A különleges hadművelet céljai és feladatai teljes mértékben teljesülnek majd” – tette hozzá. A diplomata szerint a képviselőházi szavazás világossá tette, hogy az amerikai uralkodó elit pártállástól függetlenül kész fegyverezni a „kijevi rezsimet” annak érdekében, hogy képes legyen az utolsó ukránig harcolni, az orosz területen folytatva a polgári objektumok elleni terrortámadásokat, diverzánsakciókat és újságírók gyilkolását. Ehhez Zaharova szerint „Washington a befagyasztott orosz vagyonok banális ellopásához folyamodik, amihez a kongresszus zöld utat ad a Joe Biden-adminisztrációnak”. A szóvivő hangot adott álláspontjának, miszerint a Fehér Ház az amerikai belpolitikai viszályban nem az általa ellenőrzés alatt tartott „kijevi rezsim” győzelmére tette a tétet, hanem arra, hogy az ukrán hadsereg legalább a novemberi elnökválasztásig kitartson és ne rontsa Joe Biden elnök imázsát. A diplomata szerint ennek érdekében hosszabbítják meg Zelenszkij és környezete „agóniáját”, miközben az egyszerű ukránokat „erőszakkal vágóhídra terelik”, és az Ukrajnának szánt juttatások oroszlánrészét az amerikai hadiipari komplexum kapja, amiért pedig az ellenzéki republikánusok lobbiztak.
  • Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy az amerikai képviselőház által megszavazott segélycsomag arra ösztönözi Ukrajnát, hogy „az utolsó ukránig” harcoljon, de a harctéri helyzetet nem fogja megváltoztatni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elfogadott 61 milliárd dollárból 23 milliárdot az amerikai arzenálok feltöltésére, további 11,3 milliárd dollárt pedig „a térségben zajló amerikai katonai műveletekre” fognak fordítani. „De a lényeg más: még azt a pénzt is, amely Kijevbe eljut, vissza kell majd fizetni. Ez olyan adósrabszolgaság, amelyből nincs kiút” – vélekedett az Állami Duma elnöke.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!