<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanácsa alelnöke megtorlást ígért.

Már megkezdte a tárgyalásoskat egy többek között tankokat is gyártó ukrajnai hadiüzem építéséről a német Rheinmetall. A cég vezetője megerősítette, hogy egy mintegy 200 millió eurós projektről van szó. Ha megvalósul, akkor évente 400 darab Panther típusú tankot tudnak gyártani. A cégvezető reményét fejezte ki, hogy két hónapon belül végleges döntés születik.

Szétlőtt templom Ukrajnában. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook
Szétlőtt templom Ukrajnában. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook

  • A TASSZ orosz állami hírügynökség szombati jelentése szerint Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke azt írta a Telegram-platformján, hogy az ukránok szánalmas trollkodása volt a német Rheintmetall állítólagos tankgyári terve. A politikus ugyanakkor azt is írta: ha mégis megvalósul ez, akkor Moszkvában tüzijátékkal fognak válaszolni erre, amiben részt vesznek Kalibr rakéták is.
  • Megint négy orosz rakétahordozó áll készenlétben a Fekete-tengeren az Ukrajna elleni újabb támadásokra felkészülve - jelentette az ukrán déli hadseregcsoport. Ezek a hajók összesen 24 Kalibr típusú nagy hatótávolságú rakétát visznek magukkal. Herszon közelében a hét végén három orosz robotrepülőgépet lőttek le.
  • Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szombaton a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg)városban tett látogatásán azt szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására, és komolyan vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is.
  • Ellenőrzést tartott a kelet-ukrajnai frontvonalon Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szombaton. Egy frontvonalon lévő parancsnoki állást keresett fel Donyecktől délre. A minisztérium által közzétett videón látható, hogy Sojgu egy helikopteren utazik, majd - páncélsisak és golyóálló mellény nélkül - beszélget egy katonával a megrongálódott épületek előtt, a katonák védelmében. A felvételen az is látható, ahogy a miniszter kitüntetéseket ad át orosz katonáknak.
  • A keleti-ukrajnai Bahmut városban és környékén még mindig heves harcok folynak, a települést védő ukrán erők egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve az orosz erők részéről - közölte szombaton a brit katonai hírszerzés. Ukrajna elit egységekkel erősíti a területet, miközben a reguláris orosz hadsereg és az orosz Wagner zsoldoscsoport erői tovább nyomultak előre Bakhmut északi külvárosaiba. Az elmúlt 36 órában két kulcsfontosságú hidat romboltak le Bahmutban - közölték, hozzátéve, hogy az ukránok által védett utánpótlási útvonalak a városból egyre korlátozottabbak.
  • A tervek szerint már a nyáron megkezdheti munkáját a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Kijevben, az ukrajnai háborús során elkövetett bűncselekmények elszámoltathatósága érdekében Együtt az igazságért címmel rendezett konferencián szombaton.

(MTI)