3p

Oroszországban részben a háború miatt bőven a célérték felett van az infláció és rövid távon nem is várható javulás. 

  •  Ihor Terehov, Harkiv polgármestere arról számolt be, hogy az Ukrajna második legnagyobb városa elleni légi csapások csökkentek, amióta az ukrán hadsereg az orosz határ túloldalán is támadja amerikai fegyverekkel a katonai célpontokat.

Mérséklődött a Harkivra nehezedő nyomás
Mérséklődött a Harkivra nehezedő nyomás
Fotó: MTI/EPA

  • A finn légierő hét F–18-as harci repülőgépe először vesz részt NATO-hadgyakorlaton azóta, hogy az észak-európai ország bő egy éve csatlakozott a katonai szövetséghez. A gépek bázisa ez alatt az idő alatt egy Románia délkeleti részén lévő repülőtér lesz.
  • Az orosz vezetés tudja, elveszítheti a háborút azzal, hogy az ukránok bevethetik a nyugati fegyvereket orosz területen lévő célpontok ellen – mondta Yuri Felshtinsky amerikai–orosz történész. Azért változott meg az amerikai stratégia, mert felismerték, hogy Ukrajnának valamilyen szinten meg kell nyernie a háborút. Enélkül Vlagyimir Putyin nem fogja befejezni az agressziót. Ezt mutatja, hogy az orosz gazdaságot átállították a harcok tartós kiszolgálására és a háborút jó ideje a NATO és Oroszország közti összecsapásnak tartják.
  • A nyugati vezetők Ukrajnában akarják tartani a háborút, ami nem lehetséges – mondta Philip Breedlove nyugdíjas tábornok. Szerinte nem működik az, hogy a Nyugat ukrán katonák és civilek feláldozásával akarja megúszni az összecsapást, miközben az orosz vezetés a 2008-as grúziai háború, majd a Krím és a Donbasz egy részének 2014-es elfoglalása óta minden puha reakcióra további támadással válaszol. Breedlove szerint csak nagyobb áldozatok árán lehet véget vetni az orosz agressziónak.
  • Oroszország központi bankja változatlanul, 16 százalékon hagyta alapkamatát. Az infláció éves összehasonlításban 8,2 százalék volt májusban, miközben a bank célértéke négy százalék. A hivatalos közlemény szerint a pénzromlás megállításához hosszabb ideig magas kamatra lehet szükség. A bank az idei évtől kedve nem ad inflációs előrejelzéseket. Csak annyit árultak el, hogy a pénzromlás szerintük 2025-ben mérséklődhet elfogadható szintre.
  • Az orosz legfelsőbb bíróság „szélsőséges szervezetnek” nyilvánította és betiltotta az Oroszellenes Szeparatista Mozgalmat – jelent meg a független Mediazona hírportálon. Jogvédő szervezetek nem találtak ilyen nevű mozgalmat, ezért úgy gondolják, hogy a hatóságok később ezen a címen akarnak fellépni háborúellenes, illetve a helyi etnikumokhoz tartozók jogait védő aktivistákkal szemben.
  • Andrej Belouszov, az új orosz védelmi miniszter találkozott a háborút támogató bloggerekkel. Megfigyelők szerint a gesztussal azt akarta jelezni, hogy a Kreml a kinevezésével őket is biztatni akarja – az internetes hirdetéseknek köszönhetően jól fizető – munkájuk folytatására.
  • A Kreml hivatalos álláspontja szerint Oroszország olyan hatalmas erdőségekkel rendelkezik, hogy azok elnyelik az országban keletkező szén-dioxid-kibocsátást. Erdészeti szakértők szerint a rossz erdőgazdálkodás miatt ez nem igaz. Valójában az ismétlődő erdőtüzek miatt az erdők mérlege nettó kibocsátási többlet.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!