4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eredményes a logisztikát támadó ukrán aknamunka.

Finnország 188 millió eurós katonai segítséget ad Ukrajnának légvédelmi rendszerek és nagy kaliberű lőszerek formájában - derült ki szerdán Kijevben, az erről szóló egyezményt Volodimir Zelenszkij ukrán és Alexander Stubb finn elnök írta alá.A finnek eddig összesen kétmilliárd eurós katonai és 700 millió eurós humanitárius segélyt adtak a háború kitörése óta. A két vezető egy 10 évre szóló kétoldalú biztonsági egyezményt is aláírt. A finn elnök megerősítette, hogy semmi nem indokolja, hogy finn katonák jelenjenek meg Ukrajában.

Kevés a tréler az oroszoknál
Kevés a tréler az oroszoknál
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

  • Biztonsági egyezményt készít elő Ukrajna és Japán. Volodimir Zelenszkij ukráén elnök erről telefonon tárgyalt Fumio Kishida japán kormányfővel. Ez már a harmadik előzetes konzultáció ebben a témában. A távol-keleti ország eddig 12 milliárd dollárnyi segítséget adott Ukrajnának és továbbit is ad idén. Zelenszkij szerint a tokiói vezető megerősítette, hogy felgyorsítják az orosz vagyon elkobzását. Kijev a katonai segítségen kívül az újjáépítésben is számít Japánra, főleg építőpipari gépek terén.
  • Lettország idén 9,6 millió euró értékű segítséget ad Ukrajnának, erről szerdán döntött a rigai kormány, a döntésről Olena Kondratyuk, a Verhovna Rada (ukrán parlament) alelnöke szánolt be Facebook oldalán. A pénzből 5,3 millió euró megy az újjáépítésre és 4,3 millió euró a hadseregnek. A lettek elsősorban Csernyihiv megye szociális infrastruktúrájának a helyreállításába szállnak be.
  • Ukrajna nem használt külföldi gyártású fegyvert az oroszországi Tatárföldön lévő célpontok elleni keddi dróncsapások során - jelentette ki szerdán Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője. Az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy a támadás egy dróngyártó üzem ellen irányult, az üzem mellett pedig egy épületet az orosz légvédelem talált el. Szavai szerint folytatódni fognak az oroszországi területek elleni támadások olyan létesítmények ellen, amelyek közvetlenül részt vesznek az Ukrajna elleni háborúban. Megjegyezte, hogy az ukrán dróngyártás "nagyon dinamikusan fejlődik".
  • Az északkelet-ukrajnai Szumi megye kormányzói hivatala arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz erők szerda délelőtt rakétatámadást indítottak a régióban lévő Krasznopilszk térsége ellen, aminek következtében egy ember meghalt, további kettő, köztük egy hároméves gyerek pedig megsebesült. Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója közölte a Telegramon, hogy a kórházban meghalt az a 11 éves fiú, aki a keddi orosz támadásban sérült meg a Kupjanszk közelében fekvő Novooszinove településen. A szomszédos Donyeck megyei ügyészi hivatal tájékoztatása szerint három helyi lakos sérült meg a Mikolajivka település elleni keddi orosz támadásban. Az ukrán légierő arról számolt be, hogy a levegőben megsemmisítették mind a négy Sahid drónt, amellyel Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen az éjjel.
  • Az ukrán vezérkar szerdai harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 444 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett 11 orosz harckocsit, harminc tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 17 drónt.
  • A megszálló orosz katonák egyre többször kénytelenek gyalog megtenni nagyobb távolságokat, mert az ukrán diverzáns akciók miatt nincs elegendő szállító járművük. Ugyancsak súlyos gond, hogy az emberhiány miatt sok katonát nem engednek szabadságra - jelentette a Nemzeti Ellenállási Központ nevű ukrán szervezet.
  • Volodimir Zelenszkij szerint az orosz hadseregbe várhatóan 300 ezer új katonát akarnak besorozni egy valószínűleg június elején kezdődő átfogó offenzíva sikere érdekében.  Arra az újságírói kérdésekre válaszolva, hogy idén hány tartalékost mozgósítanak az ukrán hadseregbe, Zelenszkij megjegyezte: "nincs szükségünk félmillióra". Hozzátette, hogy konkrét számot nem tud mondani.
  • Az orosz gazdaságra nehezedő példátlan szankciós nyomás ellenére 3,6 százalékkal nőtt 2023-ban a GDP, ami duplája a fejlett országok átlagának  - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdán Moszkvában, amikor a parlamentben beszámolt a kormány előző évi teljesítménypéről. A Világbank adataira hivatkozva a kormányfő elmondta, hogy Oroszország vásárlóerő-paritáson számolva a világ öt legnagyobb gazdasága közé jutott.Ismertette, hogy az orosz gazdaság egyre kevésbé függ a nyersanyagexporttól, a nem olaj- és gáziparból származó bevételek negyedével nőttek. A szövetségi költségvetés bevételei meghaladták a 29 billió rubelt, ami közel öt százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Az orosz rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

    (Ukrinform/UNN/Interfax Ukraine/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!