2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszédére reagálva.

A magyar kormányfő egyebek között azt mondta: az európai főderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s "az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki".

Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor szavaira szombat este a cseh kormányfő, valamint a belügyminiszter reagált.  "Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi.

Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban"

- jelentette ki a cseh miniszterelnök, akinek szavait Václav Smolka kormányszóvivő tolmácsolta újságíróknak.

"Orbán (Viktor) máshoz volt szokva, mert Andrej Babis (előző cseh kormányfő) európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető" - mondta Petr Fiala. Majd leszögezte: "az abszurd megbélyegzések azonban biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez. Ellenkezőleg, ez kölcsönös tiszteletet követel meg" - tette hozzá.

Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon reagált a magyar miniszterelnök Csehországot érintő szavaira. "Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment az az, hogy

az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára.

Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak" - írta a cseh miniszter a Twitteren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!