5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nagyon tetszettek az orosz állami tévé műsorvezetőjének Orbán Viktor szavai, rotációs rendszerben mennek a balti államokba a légvédelmi rendszerek. Háborús hírek.

 • Nagyszabású ukrán dróntámadás érte Oroszországot, több olajfinomítóból is robbanásokat, tüzeket jelentettek, de volt olyan drón is, amelyet Moszkva külvárosa felett lőttek le. Az ukrán határtól mintegy ezer kilométerre fekvő Nizsnij Novgorod régióból is találatokat jelentettek. A belgorodi régióban hét település maradt áram nélkül, Orjolban is olajfinomítót ért találat.
 • Az ukrajnai fronton most jobb a helyzet, mint az utóbbi három hónapban - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia BFMTV televíziónak nyilatkozva. "Ezt a friss információt adhatom önöknek: a helyzet sokat javult az utóbbi három hónaphoz képest" - fogalmazott.
  Elismerte, hogy a hadsereg nehézségekkel küzdött a tüzérségi lőszerek hiánya, a légiblokád, az orosz nagy hatótávolságú fegyverek, valamint a nagyon sűrű dróncsapások miatt, de azt mondta: sikerült az orosz előretörést megállítani, nagy veszteségeket okozva a támadónak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez akár egy héten belül is megváltozhat, ha az ukrán hadsereg nem kap elegendő támogatást.
  Mint mondta, országa több mint ezer kilométer védelmi vonalat épít ki az orosz erők megfékezésére. Emmanuel Macron francia elnöknek a nyugati csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatos felvetésére reagálva azt mondta: "amíg Ukrajna tartja magát, addig a francia hadsereg francia földön maradhat".
 • Zelenszkij beszélt arról is, hogy szerinte az, hogy az orosz erők rakétacsapást hajtottak végre Odesszában akkor, amikor a görög miniszterelnök látogatást tett a városban, azt mutatja, hogy Putyin „elhagyta a valós világot”. „Ha cirkálórakétát lősz ki néhány száz méterre egy európai vezetőtől, akkor szerintem súlyos beteg vagy” – fogalmazott az ukrán elnök, aki szerint mindegy, hogy a támadás célpontja esetleg ő lett volna.
 • Az amerikai hírszerzés vezetői Ukrajna katonai támogatásának folytatását sürgették az amerikai Kongresszus felsőházában tartott hétfői meghallgatáson. A világ erőegyensúlyában beállt változásokról a Szenátus által szervezett meghallgatáson Avril Haines, az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő Nemzeti Hírszerzés igazgatója arra sürgette a törvényhozást, hogy fogadja el Ukrajna katonai támogatásáról szóló jogszabályt.
  Robert Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója úgy fogalmazott, hogy "óriási és történelmi hiba" lenne, ha a Kongresszus kudarcot vallana az ukrán segítség jóváhagyásában. A Fehér Ház tavaly ősz óta próbálja elérni, hogy a Kongresszus egy úgynevezett nemzetbiztonsági törvény részeként fogadjon el mintegy 60 milliárd dollárnyi katonai támogatást, amelyből az Egyesült Államok folytathatja az ukrán hadsereg ellátását fegyverekkel.
  A Szenátusban tartott meghallgatáson az illetékesek beszéltek arról, hogy Kína, Oroszország és néhány regionális hatalom, valamint nem állami szereplők kihívások elé állítják a régóta létező szabályok alapján működő nemzetközi rendet.
  A hírszerzési vezetők arra is rámutattak, hogy Oroszország támogatást kap Kínától, annak révén, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan erősödnek. A katonai célokra is használható árucikkek kínai exportja a háromszorosára emelkedett.
 • Légvédelmi rakétarendszereket telepít a NATO a balti államok területére a tavaly nyári vilniusi csúcstalálkozón elfogadott rotációs rendszer keretében. Ez azt jelenti, hogy a NATO-tagállamok bizonyos időszakokra saját légvédelmi rendszereiket telepítik egy időre az Oroszországgal határos államokba.
 • Nagyon alacsonynak mérik az orosz választópolgárok részvételi hajlandóságát a hétvégén tartandó orosz elnökválasztáson. Vlagyimir Putyin 70-80 százalékos részvételi arányt szeretne elérni, és ennek érdekében a hatóságok kampányt folytatnak az elektronikus szavazóterminálok és a QR-kódok használatának népszerűsítésére, illetve arra is felhívják az embereket, hogy barátaikat, rokonaikat is vigyék magukkal szavazni.
 • A Financial Times szerint az Európai Unió 2-3 milliárd eurónyi, a befagyasztott orosz eszközök termelt profitot szeretne Ukrajnának juttatni még ebben az évben.
 • A világsajtó és az orosz állami sajtó is megemlékezett arról, amit Orbán Viktor Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos terveiről mondott, miszerint „egyetlen fillért sem adna Ukrajnának” a háború folytatására.

 

 • A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov nem volt hajlandó kommentálni azokat az értesüléseket, amelyek szerint leváltották volna az orosz flotta főparancsnokát, Nikolaj Jevmenovot, és a helyére Alekszander Mojszejev, az orosz északi flotta parancsnokát nevezték volna ki.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!