3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez is felmerült az elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit csokorba szedtük.

  • Volodimir Zelenszkij az orosz erők előrenyomulása miatt erődítmények gyorsabb építésére szólított fel a kulcsfontosságú ágazatokban, különösen Kelet-Ukrajnában. Az ukrán elnök azután mondta ezt, hogy bejárta az ukrán frontvonalat északkeleten. „Ez természetesen azt jelenti, hogy a legnagyobb figyelmet az Avdiivka, a Marinka és más ágazatok felé fordítják a donyecki régióban. Harkiv régióban ez a Kupianszk szektort és a Kupianszk-Lyman vonalat jelenti” – mondta éjszakai videóbeszédében.
  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) robbantott egy szibériai vasútvonalon, amelyet Oroszország katonai beszállításra használ – mondta egy ukrán forrás a Reutersnek. A neve elhallgatását kérő informátor azt mondta, hogy négy szerkezetet robbantottak fel az éjszaka folyamán, amikor egy tehervonat haladt át a Mongóliával határos burjátországi Szeveromujszkij alagúton. Orosz források elismerték, hogy egy vonat kigyulladt a környéken, de nem tettek említést robbanóanyagról.
  • Ukrajna keleti és déli részén hat ember vesztette életét az orosz támadásokban, további három pedig eltűnt – közölték csütörtökön helyi tisztségviselők. A Herszon régióban a hatóságok azt mondták, hogy az orosz lövöldözés három embert ölt meg Szadove faluban. Két ember meghalt, további három pedig, köztük egy gyerek, romok alatt rekedt Donyeck régió keleti részén, miután egyidejűleg az oroszok csapásokat mértek három városra – közölte az ukrán katasztrófavédelem. A kelet-donyecki régióban lévő Toreck városa elleni esti támadásban egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült - közölte a helyi ügyészség.

Zelenszkij a védekezés fokozására szólított fel. Fotó: president.gov.ua
Zelenszkij a védekezés fokozására szólított fel. Fotó: president.gov.ua

  • John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az Egyesült Államok együttműködik Ukrajnával, hogy felkészüljön Oroszország várható téli támadására, beleértve a felszerelést és az ellátást is, hogy megakadályozzák az emberek hő- és áramveszteségét. Azt mondta, az USA arra számít, hogy Oroszország ezen a télen megpróbálja megsemmisíteni Ukrajna energiainfrastruktúráját.
  • Ukrajna emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinets azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem hajlandó megállapodni a hadifoglyok új cseréjéről, arra hivatkozva, hogy három hónapja egyetlen cserére sem került sor. 
  • Zelenszkij három európai vezetővel telefonált; Olaf Scholz német kancellárral, Rishi Sunak brit miniszterelnökkel és Nikolay Denkov bolgár miniszterelnökkel. „Sokat köszönhetek partnereinknek” – mondta az ukrán elnök. „Megállapodásainkat… mind végrehajtják. Új közös lépéseket is felvázoltunk.”
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ülésén kijelentette, hogy a nyugat a csoportosulás újraélesztésének minden esélyét megöli, aminek következtében az EBESZ az összeomlás szélén áll. Az Ukrajna és egyes szövetségesei által bojkottált találkozón Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában beszélt Lavrov: „Jelenleg nincs különösebb ok az optimizmusra. Az EBESZ lényegében a NATO és az Európai Unió függelékévé válik."
  • Az Európai Uniónak figyelembe kell vennie Ukrajna katonai szükségleteit, mivel ez határozza meg az európai védelmi ipar jövőbeli stratégiáját – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján tartott beszédében.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!