<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Furcsa dolgokat mondott a Wagner vezetője, de megtudtuk azt is, mivel lőttek váratlanul messze az ukránok. Ez történt vasárnap a háborúban.

 • Továbbra is heves harcok folynak Bahmutban és a város környékén. Az ukrán vezérkar szerint az elmúlt nap során „több mint 130 ellenséges támadást” vertek vissza az ukrán erők. Az oroszok fő célja a városba vezető ukrán utánpótlási vonalak elvágása, amelyek már most is igen korlátozott kapacitásúak.
  Bahmut alpolgármestere közben azt nyilatkozta, hogy már csak napi átlag tíz civilt evakuálnak a városból, mivel mostanra szinte mindenki elhagyta már a rommá lőtt települést.
 • A korábbi brit vezérkari főnök, Richard Dannatt szerint Ukrajna a tavasz végén vagy a nyár elején ellentámadást indíthat, amely még „ebben az évben döntő kimenetelű” változást hozhat a fronton.
 • „Csak idő kérdése”, hogy Ukrajna nyugati vadászgépeket kapjon, mondta egy interjúban a lett miniszterelnök.
  Két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban, hogy az amerikai kiképzők felmérjék, mekkora feladatot jelentene átképzésük nyugati harci repülőgépek vezetésére.
 • A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu arról beszélt, hogy Ankara „keményen dolgozik” azon, hogy meghosszabbítsák azt az ENSZ által garantált megállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy tengeri úton gabonát exportáljon.
 • Egy ukrán parlamenti képviselő szerint az orosz erők „több tízezer” ukrán gyermeket hurcoltak Oroszországba, akiket részben orosz családoknál helyeztek el. Ivana Klimpus-Csintzadze szerint ez is része az ukránok ellen irányuló orosz „népirtási kísérletnek”.
 • Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők sikeres támadást hajtottak végre az Azov-zászlóalj egyik zaporizzsjai parancsnoki központja ellen.
 • Jevgenyij Prigozsin egy ma közzétett videóüzenetében arra tett utalást, hogy maga Vlagyimir Putyin korlátozza a Prigozsin vezetése alatt álló Wagner-csoport utánpótlási lehetőségeit, és azzal fenyegetőzött, hogy ha a Wagner visszavonul a bahmuti frontról, akkor az ukránok egészen az orosz határokig, „vagy még azokon túl is” előrenyomulhatnak.
 • Egy ukrán tisztviselő által elmondottakból az derült ki, hogy feltehetően saját fejlesztésű precíziós rakétákkal intézhettek támadásokat az ukrán erők a HIMARS-rendszerhez kapott amerikai rakéták hatótávolságán kívül eső célpontok ellen.