3p

Amerikai rakéták potyogtak, Moldova bekeményít, egy orosz tábornokot az ágyából ráncigáltak ki a rendőrök - és még csak délelőtt van. Szerdai háborús hírek.

  • Hatalmas tüzeket jelentettek a Krímen található Belbek orosz légibázisának környékéről, miután a közeli Szevasztopol kormányzója arról számolt be, hogy „súlyos” ukrán rakétatámadás történt. A kormányzó megerősítette, hogy rakéták találták el a bázist, illetve a lelőtt rakéták egyes darabjai lakott területeken értek földet. Az orosz védelmi minisztérium később arról tájékoztatott, hogy 10 ATACMS nagy hatótávolságú amerikai rakétát lőttek ki a Krímre az ukránok. A NASA tűzmegfigyelő műholdas rendszere szerint a belbeki légibázison több nagy tűz is megfigyelhető volt.
  • Az Egyesült Államok egy újabb Patriot légvédelmi rendszer Ukrajnának való átadását fontolgatja a Bloomberg értesülései szerint.
  • Az ukrán haderő parancsnoksága arról számolt be, hogy erőiket Harkiv régió északkeleti részén két körzetben is új pozíciókba vonták vissza. Arra is felhívták a figyelmet, hogy további orosz csapatösszevonásokat hajtanak végre az oroszok a Szumi régióval határos orosz területeken, ez egy újabb támadás előjele lehet.
  • Az ISW elemzése szerint ugyanakkor lassult az orosz hadműveletek üteme Harkiv régióban. Az elemzők szerint ez arra utal, hogy az oroszok valóban csak egy „pufferzóna” kialakítására törekednek itt, és nem céljuk az ukrán területre való mélyebb benyomulás.
  • Az ukrán energiaipari vállalat az Ukrenergo közlése szerint „ellenőrzött” áramkorlátozásokra volt szükség kedd este országszerte az ukrán energiahálózatot ért orosz csapások, illetve a váratlanul hűvös időjárás miatt.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb látogatást tesz Kínában, május 16-17-én, közölte a kínai állami média. Ez hét hónapon belül már a második ilyen útja Putyinnak, és egyértelműen jelzi a két ország közti további közeledést.

  • Letartóztatták az orosz védelmi minisztérium személyzeti osztályának vezetőjét, Kuznyecov altábornagyot. A beszámolók szerint a magas rangú tisztet az ágyából vitték el, feleségével együtt, házkutatást is tartottak otthonában.
  • Moldova az orosz fenyegetés miatt biztonsági paktumot kötne az Európai Unióval, amelynek értelmében közös fegyverbeszerzésekre kerülhetne sor, illetve az ország becsatlakozna egyes uniós katonai missziókba is, valamint hírszerzési adatokat kaphatna Brüsszeltől.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!