3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén már nem lesz. 

Az Oroszország-szakértő a Facebookon írt arról, hogy az ország védelmi minisztériumának bejelentése szerint október 1-től megkezdődik a sorköteles korú férfiak őszi behívása. Mint írta,

az orosz haderő a mai napig részben sorkatonákból áll. Minden évben két sorozási ciklus van, egy tavasszal, egy ősszel. Mostanában ciklusonként átlagosan 130-140 ezer fiatalt hívnak be. A szolgálati idő a legtöbb helyen továbbra is 12 hónap.

A sorköteleseket a minisztérium ígérete szerint nem fogják bevetni a "különleges katonai műveletben". Ez egyébként eddig is így volt, bár a sorkatonák orosz területeken azért bőven végeztek a háborúhoz kapcsolódó szállítási, karbantartási, stb. feladatokat - de harcolniuk nem kellett – tette hozzá Rácz András.

Kiemelte, érdekesség, hogy idén először a tavaly annektált négy ukrán megyében is lesz sorozás. Az innen behívottak esetében nem egyértelmű, hogy nem fognak részt venni a háborúban: ha nem is harcoló alakulatként, de például árkokat ásva, erődítési munkákat végezve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzőközpontjában. A valósgának köze sincs a propagandához? Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev
Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzőközpontjában. A valósgának köze sincs a propagandához? Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Nem lesz újabb mozgósítás

Ami miatt az egész a háború szempontjából jelentős: ettől kezdve lényegében biztossá vált, hogy idén már nem lesz semmiféle újabb mozgósítás – jelentette ki a szakember. Mint magyarázta, ennek praktikus okai vannak, ugyanis

a teljes hadkiegészítési infrastruktúra arra van méretezve, hogy a félévente behívott kb. 140 ezer sorkatonát tudja kezelni (ezért is volt annyira kaotikus a tavalyi részleges mozgósítás: egy 140 ezer főre méretezett rendszerre pár hét alatt "ráöntöttek" majdnem 300 ezer mozgósítottat... nem csoda, hogy komoly fennakadások voltak.)

Rácz András szerint ezért most, hogy a hadkiegészítési rendszer tele lesz a sorállományúakkal, nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy megpróbálkoznának egy újabb mozgósítással. Kijelentette:

sem laktanyai hely, sem kiképző (!), sem egyenruha, sem felszerelés nincs elegendő. Kiképőzőből annyira hiány van (túl sokan estek el, illetve nyomorodtak meg), hogy már a tavaly ősszel behívottakat is tavaly tavasszal behívottak képezték elég sok helyen + ezért is kellett 10-12 ezer fő szakkiképzését "kiszervezni" Belaruszba.

Arról nem beszélve, hogy valószínűleg nem akarják a tavalyi - a tömeges menekülés révén komoly gazdasági károkat is okozó - mozgósítási káoszt sem megismételni – tette hozzá végül.

Az Oroszország-szakértő teljes posztját itt érheti el:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!