<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét a Donyeck megyei Bahmutba látogatott az elmúlt hétvégén, és azt mondta, hogy a támadó orosz erőkkel a városért vívott csaták elérték legnagyobb intenzitásukat - közölte az ukrán Katonai Médiaközpont hétfőn.

  "Az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport újabb alakulatait vezényelték a városhoz. Az ukrán katonák bátran védik pozíciójukat Bahmut északi részén, igyekeznek megakadályozni a város körbekerítését. Ellenállásunk ezen a hadszíntéren már több hónapja tart. Az ellenség egész idő alatt a város elfogására törekszik, amit katonáink kitartása akadályoz meg. Védőink jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek, nagyszámú felszerelést elpusztítottak, a Wagner csoport legjobb támadó egységeit harcba kényszerítették, és csökkentették az ellenség támadási képességeit" - jelentette ki Szirszkij vasárnap a közlemény szerint, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.
   
 • A Bahmutban elszenvedett súlyos ukrán emberáldozatok azt a kockázatot jelentik, hogy tavaszi vagy nyári offenzíváik során nem tudják visszaszorítani Oroszországot. Az idő fogja eldönteni, hogy Bahmut elvesztése végül milyen költséges lesz, írta elemzésében Káncz Csaba nemzetközi politikai elemző.
   
 • Nagyságrendileg tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Artemivszk (Bahmut) városban - jelentette ki Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tanácsadója hétfőn a Rosszija 1 tévécsatornán.

  "Elég nagy helyőrség maradt Artemivszkben, körülbelül tízezer ember, talán még valamivel több is. Néhány egység elhagyta, továbbiak pedig igyekeznek elhagyni a várost. Ugyanakkor a tüzérségünk arra törekszik, hogy elérje őket" - mondta.

  Szerinte az orosz erők felügyelik a városba vezető összes utat. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán csapatok megkísérelnek majd kitörni Csasziv Jar felé, hozzátéve, hogy akkor a napi veszteségük meg fogja haladni a jelenlegi mintegy ötszáz halottat és sebesültet.
  Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében 2022. december 16-án. Fotó: MTI/AP
  Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében 2022. december 16-án. Fotó: MTI/AP
 • Oroszország pozíciói a kelet-ukrajnai Bahmut körül veszélybe kerülnek, ha csapatai nem kapnak lőszert - figyelmeztetett vasárnap az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője az MTI szerint.

  Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért lőszert. "Egyelőre próbáljuk kideríteni az okot, hogy csak bürokratikus fennakadás történt vagy árulás" - mondta Prigozsin a Telegram-csatornáján.
   
 • Közös tanácskozást tartott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán hadsereg vezérkara, a téma a Bahmutnál kialakult katonai helyzet volt.

  Bár az ukrán erők helyzete nehéz, az ukrán vezetés nem kívánja visszavonni őket. A vezérkar a mai tanácskozáson kiállt amellett, hogy „folytassák a védelmi műveleteket, és tovább erősítsék a pozíciókat,” írta a Spiegel.
   
 • Az ukrán légierő lelőtt 13-at abból a 15 iráni gyártású kamikaze drónból, amelyeket az orosz erők hétfőre virradó éjjel indítottak Ukrajna ellen - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban.

  "Az orosz erők északi irányból drónokat indítottak. Ezek Sahíd-136 típusú, iráni gyártású kamikaze drónok voltak. 15-öt indítottak, és ebből 13-at a légvédelem különféle fegyverekkel megsemmisített" - mondta el a szóvivő.
   
 • Háborús bűntettnek nevezte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hétfőn azt, hogy az országa elleni háborút folytató oroszok agyonlőttek egy foglyul ejtett, fegyvertelen ukrán katonát.

  Az orosz katonák maguk készítettek egy videofelvételt a hadifogoly agyonlövéséről, amely gyorsan elterjedt az interneten. A felvételen az látható, hogy a fegyvertelen ukrán katona az mondja: "Dicsőség Ukrajnának!", majd szitokszavak kíséretében oroszok gépkarabélyokkal agyonlövik, írta az MTI.