4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nem sokat érnek a precíziós fegyverek precízió nélkül, a fejleményeket Kínában is nagyon figyelik. Újabb civilek haltak meg mindkét oldalon, Harkiv helyett most Donyeckben nyomulnak az oroszok. Háborús hírek vasárnap délelőttre.

  • Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy az amerikaiak „megmondták az oroszoknak, hogy ha felrobbantanak egy nukleáris bombát, akkor – még ha nem is öl meg senkit – minden ukrajnai pozíciójukat hagyományos fegyverekkel fogjuk megtámadni, megsemmisítjük az összeset”. Sikorski azt is hozzátette, hogy szerinte ez egy hihető fenyegetés, és úgy vélte, éppen ezért sem tartja valószínűnek, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket vetnének be.
  • A Washington Post arról ír, hogy az oroszok egyre sikeresebben zavarják a nyugati, elsősorban amerikai, GPS-vezérelte precíziós fegyvereket. Ennek következtében az olyan eszközök, mint az Excalibur GPS-irányítású tüzérségi lőszer, illetve a HIMARS rakéták is drasztikusan vesztettek hatékonyságukból, az Excaliburok találati pontossága például néhány hónap alatt tíz százalék alá esett. A lap szerint ez is nagyban hozzájárult Ukrajna védelmi képességeinek csökkenéséhez, és a fronton elért orosz sikerekhez. A megoldást talán e fegyverek legújabb változatainak Ukrajnába szállítása jelentené, de nem lehet biztosan tudni, hogy ezek képesek lennének-e ellenállni az orosz elektronikus hadviselésnek. A fejleményeket Kína is figyeli, hiszen ezen amerikai eszközök hatékonysága például egy Tajvan elleni katonai akció során is kulcsfontosságú lehet.
  • A tegnapi, legalább hat áldozatot követelő, egy harkivi barkácsáruház ellen végrehajtott orosz siklóbomba-támadás után szombat késő délután orosz rakéta csapódott egy harkivi lakóépületbe is, 18 embert megsebesítve.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos videóüzenetében a Harkiv elleni legutóbbi csapásokat „az orosz őrület legújabb példájának” titulálta. Hozzátette, hogy amikor új légvédelmi eszközöket kérnek a világ vezetőitől, akkor az ilyen támadások megakadályozásáról beszél. Emmanuel Macron francia elnök „elfogadhatatlannak” minősítette a barkácsáruházat ért támadást – Moszkva tagadja, hogy szándékosan vett volna célba civil célpontokat.
  • Az orosz hatóságok szerint ukrán támadásokban négy civil vesztette életét Oroszország Belgorodi régiójában szombaton.
  • Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egy újabb település került orosz ellenőrzés alá Donyeckben, Ocseretine közelében. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők „különösen aktívak” ebben a régióban, miközben a harkivi fronton csökkent aktivitásuk.
  • Egy szudáni tábornok, Jasszer al-Atta szombaton adott tájékoztatása szerint Oroszország fegyverekért és lőszerekért cserébe üzemanyagtöltő kikötőt kért a Vörös-tengeren, amiről hamarosan alá is írják a megállapodásokat. A két állam még Omár el-Basír korábbi elnök idején írt alá egy haditengerészeti támaszpontról szóló megállapodást, de a hadsereg vezetői később felülvizsgálat alá vették a tervet, amely azóta sem valósult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!