3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az oroszok tovább lövik a délkeleti ukrán városokat és saját sikereket jelentenek.

Németország további 1,3 milliárd eurós katonai segélycsomagot ígért Ukrajnának, amely egyebek mellett négy további IRIS-T légvédelmi rendszert, valamint húszezer darab 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és páncéltörő fegyvert tartalmaz. Az újabb segélycsomagot Boris Pistorius német védelmi miniszter jelentette be kedden Kijevben, ukrán hivatali kollégájával, Rusztem Umerovval folytatott megbeszélésén - írta a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

 Ukrán lövészárok tűzszünet idején. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook
Ukrán lövészárok tűzszünet idején. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook

  • Az orosz megszálló erők csökkentették a rohamműveletek számát, de továbbra is cinikusan figyelmen kívül hagyják a hadviselés törvényeit és szokásait - jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka kedden a Telegramon. Közölte, hogy az oroszok rakétákat lőttek ki az Sz-300-as légvédelmi rendszerből a donyecki régió egyik polgári egészségügyi intézményére. Szavai szerint komoly károk keletkeztek Szelidove város központi kórházában, valamint a "Kotljarevszka" bányában és más polgári infrastrukturális létesítményekben. "Ezen felül az elmúlt 24 órában az ellenség négy rakétacsapást, valamint 637 tüzérségi támadást hajtott végre, és 29 katonai összecsapás is volt a térségben" - tette hozzá.
  • Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán védelmi erők tartják nemrég elfoglalt új állásaikat Herszon megyében, a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján, és visszaverték az orosz erők támadásait több irányban az ország keleti és déli részén. "Az elmúlt 24 órában 70 összecsapásra került sor, az orosz erők öt rakéta- és tíz légicsapást hajtottak végre, emellett húsz alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel csapataink állásaira és lakott területekre" - fejtette ki a vezérkar.
  • A szlovák határon Ukrajna irányból lezárták a fuvarozást. Szlovákiában fokozva elutasítják az ukránok bejövetelét.
  • Orosz erők csapást mértek Odesszára, kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket célozva a kikötőkben. Mindezt X-31-es lövegekkel.
  • Mikola Azarov Oroszországba emigrált volt ukrán miniszterelnök a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt állította, hogy a 2013-2014-es ukrajnai tömegtüntetéseket az Egyesült Államok szervezte meg Oroszország meggyengítése érdekében. Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt "Luhanszki Népköztársaság" vezetője szerint a tíz évvel ezelőtt kezdődött "nyugatbarát puccs" sok tekintetben megváltoztatta a történelem menetét, és katasztrófába sodorta Ukrajnát. Majdannak hívjuk, valójában azonban puccs volt, egy külföldről szponzorált, erőszakos államcsíny. A dolgokat a nevükön kell nevezni. - hangoztatták. 

(Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!