3p

A csütörtöki a háború 841. napja. Ezek a reggel legfontosabb hírei.

 • Az Egyesült Államok és Ukrajna egyeztetései lezárultak, és a két ország elnöke aláírja a kétoldalú biztonsági megállapodást a G7-ek olaszországi csúcstalálkozójának keretében - erősítette meg a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán újságíróknak. A kétoldalú biztonsági megállapodás összhangban van a 2023 júliusában, a NATO vilniusi csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozattal, amelynek nyomán eddig 15 ország kötött kétoldalú biztonsági megállapodást Ukrajnával, és ezt most az Egyesült Államok is megteszi. A dokumentum világossá teszi, hogy az amerikai támogatás Ukrajna számára hosszú távú, valamint együttműködést tartalmaz különösen a védelem és biztonság terén - fogalmazott Jake Sullivan, és hozzátette, hogy Washington ezzel is demonstrálni akarja kiállását az ukrán emberek mellett, és biztosítja Ukrajna biztonsági szükségleteit, nemcsak a jelenre, hanem a jövőre vonatkozóan is. Az ukrán haderő támogatásával kapcsolatban Jake Sullivan nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, hogy az Egyesült Államok már elküldött egy újabb Patriot rakétarendszert, ugyanakkor közölte, hogy Joe Biden elnök számára elsődleges prioritás az ukrán légvédelmet további rendszerekkel ellátni.

Zelenszkij örülhet, aláírnak egy fontos megállapodást
Zelenszkij örülhet, aláírnak egy fontos megállapodást
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

 • A G7-ek találkozójának napirendjén szerepel majd a háború kitörése óta lefoglalt orosz vagyonok felhasználása Ukrajna támogatására. Egy erről szóló megállapodás nyomán a részletek kidolgozása következhet, de az amerikai biztonsági tanácsadó megjegyezte, hogy az orosz eszközök felhasználásával nem várnának egy "meghatározatlan jövőbeli időpontig", hanem ezeknek az Ukrajna gazdasága számára szükséges erőforrásként kell szolgálniuk.
   
 • Azután, hogy Oroszország rakétacsapást mért szerdán a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih városra, amely több halálos áldozatot és rengeteg sérültek is okozott, a városban gyásznapot rendeltek el június 14-re. Krivij Rih célzása nem véletlen, hiszen ez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosa.
   
 • Több mint egy napja lángol egy épület Kijev közelében. Az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy orosz rakétacsapás ért június 11-én éjszaka egy gyárépületet, amelynek eloltása azóta is tart, így már több mint 24 órája küzdenek a lángokkal.
   
 • Az ukránok készülnek az F-16-osok érkezésére – állapította meg a washingtoni agytröszt Institute for the Study of War (ISW). Az elemzés szerint az orosz légvédelmi rendszerek gyengítése biztosíthatná a nyugati partnerektől érkező F-16-osok hatékonyságát, ennek keretében például az ukrán erők június 11-12-én éjjel csapásokat hajtottak végre, amelyek egy Sz-300-as légvédelmi üteg és két Sz-400-as üteg ellen irányultak a Krímben lévő, megszállt Belbek és Szevasztopol települések közelében.

(Sky News, Ukrainska Pravda, Indepent, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!