<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan az elmúlt órákban.

 • Tovább folynak az orosz rakétatámadások Ukrajna ellen. Szombati ukrán közlések szerint Dnyipro városa elleni támadásban minimum 13-an sérültek meg. Az orosz szeparatisták közlése az ukrán erők Donyecket lőtték. Egy ember meghalt, egy megsérült.
   
 • Egy héten belül háromszor hajtott végre fogolycserét Ukrajna és Oroszország. A legutolsó fogolycserénél 12 ukrán és 9 orosz fogoly térhetett vissza hazájába.
   
 • Kijevben és a környékén több millió ember maradt áram nélkül, miközben a hőmérséklet fagypont alá süllyed, ma pedig erős havazásra lehet számítani, írja a Süddeutsche Zeitung.

  Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban 2022. november 23-án. Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
  Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban 2022. november 23-án. Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
  Az Ukrenergo energetikai cég arra kérte az árammal rendelkezőket, hogy spóroljanak a fogyasztással, mert így is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy másoknak is jusson áram. Az áramszolgáltatók az igények mindössze háromnegyedét tudják fedezni, emiatt az egész országban korlátozások és áramszünetek vannak.

  Mint ismert, az orosz rakétatámadások az ukrán energia-ellátást próbálják megbénítani.  
   
 • Az Ukrajnának juttatott, többek között német támogatásokat tekintve egyre világosabb, hogy Oroszország nem fogja megnyerni ezt a háborút, jelentette ki Olaf Scholz szombaton a Német Szociáldemokrata Párt rendezvényén Cottbusban.
  A német kancellár megismételte korábbi ígéretét: addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges.
   
 • Európa egységes a célok tekintetében, a legfontosabb az, hogy Oroszország ne jelentsen veszélyt Európa biztonságára, és ehhez szükség van egy szuverén Ukrajnára, jelentette ki Orbán Viktor szombaton. A miniszterelnök, egyben a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén.

  Az eszközök, különösen a szankciók kapcsán azonban eltérnek a vélemények, fejtette ki, hozzátéve: ezek a viták továbbra is velünk maradnak.
   
 • Több mint 10 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton. Az ukrán-magyar határszakaszon 5857-en léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4253-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

(Forrás: Süddeutsche Zeitung,  Frankfurter Allgemeine Zeitung, MTI)