2p

Szijjártó Péter moszkvai útja nagyon nem tette boldoggá a kijevi vezetést.

A Politico cikke számolt be arról, hogy a magyar külügyminiszter moszkvai látogatása és az újabb magyar-orosz energiaügyi megállapodások igencsak kiütötték a biztosítékot az ukrán vezetésnél.

"Ha látták a videót, amelyen oroszok levágják egy ukrán katona fejét - a magyarok fizetik a kést"

- mondta Oleg Usztyenko, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója a lapnak, utalva arra a felvételre, amely az utóbbi napokban terjedt el a közösségi médiában.

"Teljesen vaknak kell lenni ahhoz, hogy valaki ne lássa, milyen bűnöket finanszíroz. Ha valaki több gázt vásárol Oroszországtól, akkor további lehetőséget biztosít az oroszoknak a háború eszkalációjára" - tette hozzá.

Usztyenko arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak "minden lehetséges nyomást" Budapestre kell helyeznie annak érdekében, hogy Magyarország ne utaljon át újabb összegeket orosz számlákra a vásárolt energiahordozókért cserébe.

"Magyarország pénzügyi támogatást kap Brüsszeltől, ezért ez egy jó eszköz, amelyet azonnal alkalmazni lehet"

- mutatott rá az ukrán elnöki tanácsadó, majd hozzátette: "Ezt mindenki más kárára csinálják. Próbálnak előnyökre szert tenni azzal, hogy folytatják a moszkvai rezsimmel való kollaborációt."

Mint ismeretes, az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós források egy jelentős részét befagyasztotta, ám így is érkeznek hazánkba uniós pénzek, Usztyenko feltehetőleg ezek befagyasztásával helyezne még további nyomást a magyar kormányra.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!