2p

Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.

 • Kijev áramellátásának nagy része helyreállt az ukrán tisztviselők közlése szerint a legutóbbi rakéta- és dróntámadások után. A déli Odessza régióban már teljes a helyreállás, Harkivban a háztartások 60 százalékát tudták visszakapcsolni a hálózatra.
   
 • Sanna Marin finn miniszterelnök bejelentés nélküli látogatást tett Kijevben és találkozott Zelenszkijjel is.
   
 • Híradások szerint az Északi Áramlat gázvezetéket egy 15 méter hosszú, Andromeda nevű bérelt jachttal a helyszínre vitt búvárcsapat robbantotta fel.
   
 • A brit miniszterelnök szerint az ukrán háború a tárgyalóasztalnál fog végetérni. Rishi Sunak egyúttal elkötelezte magát, hogy további katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

  Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) Rishi Sunak brit miniszterelnököt fogadja Kijevben 2022. november 19-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Fotó: MTI/EPA
  Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) Rishi Sunak brit miniszterelnököt fogadja Kijevben 2022. november 19-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Fotó: MTI/EPA

   
 • A Wagner zsoldoscsoport vezetője megköszönte Moszkvának a lőszertermelés növelését, de azt is elmondta: továbbra is aggódik az eszközhiány miatt. Jevgenyij Prigozsin közölte, hogy a Wagner 42 orosz városban nyitott toborzóközpontot.
   
 • A Kreml közlése szerint kockázatot látnak egy esetleges provokációra Dél-Oszétiában és Abháziában, Grúzia két, Oroszország által támogatott szakadár régiójában miután az országban napok óta tüntetések vannak egy külföldi ügynökökről szóló törvény miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Moszkva aggodalommal figyeli a helyzetet.
   
 • A Nemzetközi Vívószövetség engedélyezi orosz és fehérorosz sportolók részvételét az olimpiai kvalifikációs versenyeken. Ezzel a vívás az első olimpiai sportág, mely újra versenyezni engedi az agresszor ország és szövetségesének sportolóit.
   
 • Lettország lefoglalja a részeg sofőrök autóit – és az ukrajnai háborúba küldi azokat.
   
 • Az amerikai hírszerzés arra figyelmeztet, hogy az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló személyek felkelés szítását tervezhetik Moldovában. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Oroszország félretájékoztatást terjeszt Moldova állítólagos instabilitásával kapcsolatban, és támogatja azt az oroszok által megszállt Dnyeszteren túlról érkező információs műveletekkel.
   
 • Az Egyesült Államokkal együttműködve Norvégia két NASAMS tüzelőegységet biztosít Ukrajnának. Az USA tavaly ősszel már küldött két tüzelőegységet. A NASAMS norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú, hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer, amelyek hatótávolsága típustól függően 8 és 40 km közé tehető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!