1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 Az európai parlamenti (EP) képviselők megszavazták a Magyarországot elítélő állásfoglalást.

Az EP kételkedik abban, hogy Magyarország képes lesz „hitelesen teljesíteni” azt a feladatot, amit az EU soros elnökségének betöltése jelent. Ez áll abban az állásfoglalásban, amit ma szavaztak meg az európai parlamenti képviselők.

Ennek az az oka, hogy a magyar kormány „szándékosan és szisztematikusan” próbálja aláásni az EU alapvető értékeit, valamint nem tartja be "az őszinte együttműködés elvét", olvasható az állásfoglalásban, amely nem kötelező érvényű. (Azaz gyakorlati következménye egyelőre nincs.)

Az Európai Parlament szavazás közben brüsszeli ülésén. Fotó: EP
Az Európai Parlament szavazás közben brüsszeli ülésén. Fotó: EP

A dokumentumra 442-en szavaztak igennel, 144-en nemmel, 33-an pedig tartózkodtak.

Magyarország jelen állás szerint 2024 második felében veszi át az uniós elnökséget. Ez a pozíció ugyan nem jelent végrehajtó hatalmat, ugyanakkor mégis fontos, hiszen az elnökséget betöltő ország többek között napirenden tarthat témákat, irányíthatja a tárgyalásokat és helyet adhat az uniós üléseknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!