2p

Egy interjúban is megszólalt ma az ukrán elnök, világháborút emlegetve, 

Világháborúhoz vezetne, ha Kína szövetkezne Oroszországgal

 - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy hétfői német interjúban. A Die Welt című lap hírportálján közölt interjúban az ukrán elnök kiemelte: Ukrajnának fontos, hogy Kína ne támogassa Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

Mint mondta, valójában azt szeretné, hogy Kína Ukrajna mellé álljon, de nem gondolja, hogy ez ebben a pillanatban lehetséges. Az viszont lehetséges, hogy Kína pragmatikus álláspontot foglaljon el, hiszen ha szövetségre lép Oroszországgal, akkor világháború lesz, és Kína tisztában van ezzel.

Volodimir Zelenszkij elmondta, mit szeretne Kínától. Fotó: Depositphotos
Volodimir Zelenszkij elmondta, mit szeretne Kínától. Fotó: Depositphotos

Elmondta, hogy Kínának Kijev úgynevezett tízpontos béketerve támogatójaként lehet szerepe, mindenekelőtt a nukleáris biztonság garantálásában, az Egyesült Államokkal és az EU egyes tagállamaival együtt. Kérdésre válaszolva hozzátette: nincsenek arra utaló jelek, hogy Kína katonai segítséget nyújtana Oroszországnak.

Volodimir Zelenszkij kiemelte, hogy Oroszországgal haszontalan lenne párbeszédet folytatni, mert Ukrajna nem tudja megváltoztatni az orosz hozzáállást. Oroszországban úgy döntöttek, hogy elszigetelik magukat a világ többi részétől, és a régi szovjet birodalom újjáépítéséről álmodoznak, ezzel pedig nem tehetünk semmit. Változás csak az orosz oldalról indulhat, rajtuk múlik, hogy a kölcsönös tisztelet alapján együttműködnek-e a nemzetek közösségével - mondta Volodimir Zelenszkij.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!