2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szerdai már az orosz-ukrán háború 770. napja. Reggeli hírösszefoglalónk. 

  • Komoly támadásra készülhet Ukrajna. Azután, hogy az elmúlt hetekben több orosz olajfinomítót is dróntalálat ért, az ukrán katonai hírszerzés, a HUR tisztviselői sajtóhírek szerint arról beszélnek, hogy le kell rombolni a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő közel 20 kilométeres kercsi hidat. A fontos összeköttetést nem először támadná Ukrajna, a korábbi két alkalommal azonban nem sikerült megsemmisíteni.

Hidat célozhat meg Ukrajna - mit szól ehhez vajon Volodimir Zelenszkij?
Hidat célozhat meg Ukrajna - mit szól ehhez vajon Volodimir Zelenszkij?
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

  • Fontos napra ébredt Ukrajna, hiszen a NATO külügyminiszterei szerdán találkoznak, hogy megvitassák, hogyan lehetne hosszú távú alapokra helyezni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. A megvitatandó témák közt szerepel egy 100 milliárd eurós, ötéves alapra vonatkozó javaslat, és egy olyan terv is, amellyel azt biztosítanák, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás „Trump-biztos” legyen, azaz az újraválasztást esetlegesen elnyerő republikánus elnök ne tudja ellehetetleníteni azt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár javaslatai közvetlenebb szerepet biztosítanának a nyugati szövetségnek az Ukrajnának szánt fegyverek, lőszerek és felszerelések szállításának koordinálásában.
     
  • Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 25 évre csökkenti a harci szolgálatra való mozgósítási korhatárt, ezzel is növelve az ukrán hadsereg utánpótlási lehetőségeit. Zelenszkij lépésével jócskán megnőtt azon civilek száma, akiket a hadsereg szükség esetén mozgósíthat a hadiállapot alatt.
     
  • Szintén változásra számíthatnak azok az ukrán férfiak is, akik korábban egészségügyi okból felmentést kaptak, az új törvény azt is elrendelte, hogy ezeket vizsgálják ismételten felül – nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megtalálják az indokolatlanul felmentetteket.

(The Guardian, Sky News)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!