4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden nap nehéz, de mostanában különösen, mondta az ukrán elnök. Fontos települést vettek célba az oroszok. Hétfő reggeli hírek az ukrán háborúból.

  • Az Ukrajna elleni orosz légitámadásokat használta modellnek Irán az Izrael ellen szombaton indított csapásokhoz az Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint. A drónok, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták olyan ütemben lettek kilőve, hogy azok egyszerre érjék el az izraeli légteret – és ezzel lehetőség szerint túlterheljék az izraeli légvédelmet. Ezt a módszert az oroszok rendszeresen használják Ukrajnában.
    Azonban Izraellel ellentétben Ukrajna nem tud harci repülőgépeket bevetni drónok és robotrepülőgépek lelövésére, ahogy azt Izrael esetében láthattuk. A nyáron érkező F-16-osok elméletben képesek lehetnek ilyen feladatok ellátására – írja az ISW.
  • Az orosz erők május 9-éig, tehát a második világháborús szovjet győzelem emléknapjáig tervezik elfoglalni a Bahmut közeli, stratégiai fontosságú települést, Csasziv Jart. Rob lee katonai szakértő szerint a városkáért, illetve annak romjaiért folytatott csata fontos ütközete lehet a háborúnak. „Csasziv Jar jól védhető, magas terepen helyezkedik el. Ha az oroszok elfoglalják, növelhetik a donyecki előrenyomulásuk ütemét a várható nyári offenzívájuk során.” A szakértő szerint az ukránoknak sürgősen szüksége lenne tüzérségi lőszerszállítmányokra, hogy megállítsák az orosz előretörést.
  • Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videóüzenetében arról beszélt, hogy „egy ilyen háborúban soha nem könnyű a helyzet a fronton. De ezekben a napokban – különösen a donyecki fronton – egyre nehezebb a helyzet.” Az ukrán elnök arra is figyelmeztette népét, hogy Oroszország újabb nagy offenzívára készülhet tavasz végén vagy a nyáron.ű
  • Dnyipro városának közelében lakott területre zuhantak egy lelőtt orosz rakéta darabjai, 12 embert, köztük egy gyereket megsebesítve. A Zaporizzja régióban található Nikopolt több tüzérségi támadás érte, négy sebesültről jött jelentés, Donyeckben pedig egy ötemeletes lakóképületet talált egy orosz siklóbomba, egy embert megölve, kettőt megsebesítve.
  • Drámaian nőhetnek az európai energiaárak, amennyiben Oroszország továbbra is szinte akadály nélkül pusztíthatja az ukrán energiainfrastruktúrát. Andrij Koboljev, az ukrán Naftogaz korábbi vezetője szerint „Oroszország globális energiaháborút igyekszik vívni, Ukrajna pedig ennek része, és ha a piacok úgy látják, az oroszok nyerésre állnak ebben a háborúban […], akkor világszerte megugorhatnak az árak.
    Múlt héten orosz támadások működésképtelenné tették Ukrajna egyik legnagyobb erőművét, több másikat pedig megrongáltak. A megoldás egy szakértő szerint a légvédelmi eszközök azonnali átadása lenne Ukrajnának, másfelől egy decentralizált és jól védett áramtermelési hálózat létrehozása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!