7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A független színházakat, melyeket nem az állam vagy valamely önkormányzat tart fenn, talán még nagyobb nehézségek érik a megemelkedett rezsiköltségek miatt. Akár rendelkeznek saját játszóhellyel, akár bérlik azt, a kiadásaik nagy mértékben megugranak. Körképünkben az ő helyzetüket ismertetjük.

Nem csak az országszerte ismert, nagy kőszínházak szembesülnek az energiaköltségek megugrásával. Azok az úgynevezett független színházak, melyeknek nem az állam és/vagy önkormányzat a fenntartója, ugyancsak kihívások elé néznek.

A nagyobb budapesti színházak mostanában, az évad kezdetén kötnek új szerződéseket az energiaszolgáltatóval. A földgázválság, az augusztus végi, megawattóránként 339 eurós gázárcsúcs lecsapódott az ő szerződéseikben is, erről lapunk is beszámolt.

A kisebb, független színházak körében is érdeklődtünk, hogyan érinti őket az energiaárak megugrása. Bár körképünkből úgy tűnik, legtöbbjük bérli a játszóhelyet, próbatermet, raktárat, irodát, de az energia drágulása a bérleti díjakban is lecsapódik. Nehezíti helyzetüket, hogy ők a szponzori vagy pályázati támogatások mellett nem számíthatnak olyan mértékű forrásra, mint az állam vagy egy önkormányzat, így számukra fontos pénzügyi forrás a nézőktől származó jegybevétel.

Azonban gazdasági válság, vágtató infláció, megélhetési nehézség esetén

„a kultúra van az elsők között, amiről az emberek lemondani kényszerülnek, hiszen fizetniük kell a rezsit, lakbért, élelmiszert stb.”

– összegezte megkeresésünkre Lábán Katalin, az RS9 Színház igazgatója. Ő a szférában úgy látja, nagyon sok színház van abban a helyzetben, hogy nem tudja, vajon nyitva tud-e tartani a téli időszakban. Többen már bejelentették, hogy bemutatókat halasztanak el, vagy a nagyszínpadon nem játszanak majd, mert kigazdálkodhatatlan a rezsi – fűzte hozzá a színházvezető.

A megugró energiaköltségek kihívások elé állítják a független színházakat (Fotó: Unsplash)
A megugró energiaköltségek kihívások elé állítják a független színházakat (Fotó: Unsplash)

Körképünkben a független színházaktól azt kérdeztük, mennyivel emelkednek meg számukra a rezsiköltségek, emiatt rákényszerülnek-e a jegyárak megemelésére. Arra is kíváncsiak voltunk, ennek hatására hogyan alakul a színházba járási kedv.

A Budapest szívében található Rózsavölgyi Szalon bérli a színháztermét, ám a rezsiszámlákat maguk fizetik. Úgy számolnak,

az energiaköltségeik a korábbiak hatszorosára emelkednek.

Megkeresésünkre azt mondták, nem tudnak és nem is akarnak jegyárat emelni, a megnövekedett költségeket kevesebb előadással, illetve bemutatók elhalasztásával (a korábbi, évadonként 6-8 premier helyett a 2022/23-as évadban csak 5 lesz) gazdálkodják ki.

Saját ingatlannal rendelkezik az RS9 Színház, amelynek igazgatója, Lábán Katalin közölte, a villanyáramot a korábbi ár 6,4-szereséért kapják, a gázról azonban nem tudtak nyilatkozni, ugyanis július óta nem kaptak számlát. „Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg számlázási stop van az olyan ügyfelekkel kapcsolatban, mint mi (egyesület)” – tette hozzá válaszában.

Ők 400 forinttal voltak kénytelenek emelni a jegyáraikat az évad elején,

további emelést nem terveznek, hiszen annyival nem tudnának emelni, mint amennyivel a rezsi nő – írja. Nem tervezik, hogy bemutatókat halasszanak el, mert kicsi, kétszer 50 fős nézőterük van, ahol egyelőre megfelelő a hőmérséklet.

A Holdvilág Kamaraszínház válaszában azt írta, most, a 28. évadjuk elején meg kellett szüntetniük állandó játszóhelyüket, mert nem bírták fizetni a bérleti díjat, melyben az energia is benne volt. Most csak raktárat és irodát bérelnek. Előadásaikat meghívások alapján, úgynevezett „utazótársulatként” teljesítik.

„Visszatértünk hát a kezdetekhez…”

– áll a lapunknak küldött válaszukban. Úgy tapasztalták, a színházba járási kedv még a pandémia idején csappant meg, és nagyon sok előadást mondtak vissza csoportok, vagy mert valaki beteg lett, vagy mert féltek, hogy valaki a színházban betegszik meg.

A veresegyházi Veres 1 Színház arról tájékoztatott, az önkormányzattól bérlik a színháztermet, és az energiaszámláról is konkrét adatokat tudtak mondani. A termet ugyan termálfűtéssel fűtik, így gázra nem költenek, de

a termálfűtés szivattyúinak üzemeltetése jelentős áramfogyasztást igényel.

Mint írják, Veresegyháznak most december 31-én fog lejárni a villamosenergia-szerződése az MVM-mel, ebben 19 forint volt az áram kilowattóránkénti ára. Az MVM új ajánlata 421 forintról szól. A Veres 1 Színház is árat emelt, de úgy tapasztalják, a 20 százalékos emelkedés ellenére nem csökkent a színházlátogatási kedv, sőt, elérte a pandémia előtti szintet.

A Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Katona László és Kovács Krisztián nevével fémjelzett Nézőművészeti Kft. is azt írta, nincs saját vagy bérelt játszó-, próba-, vagy iroda- és raktárhelyiségük, így a befogadó intézményekkel állnak csak szerződésben. Velük egyeztetve volt olyan, ahol emelték a jegyárakat. Mint írták, egyelőre nem érződik, hogy a közönség jegyvásárlásai emiatt csökkennének, de tartanak tőle, hogy a téli hónapok alatt ez be fog következni még a változatlan helyárú előadásaiknál is.

A Manna Produkció is arról tájékoztatott minket, saját játszóhelyük nincs, így nincs szerződésük földgázra vagy villamos energiára. Egy raktárat azonban bérelnek, ahol – mint írják – lehet, hogy megszűnik a fűtési szolgáltatás télre, ami az érzékenyebb jelmezeket és kellékeket tönkreteheti.

„A ragasztások, illesztések megfagynak, széttöredezhetnek, az anyagok egy része nem fogja bírni állagromlás nélkül a hideget”

– részletezik. Egy bérelt irodájuk van, és már jelezték számukra, hogy annak bérleti díja emelkedni fog.

A budapesti XV. kerületben közösségi színházként működő, KOMA Bázis egy közművelődési megállapodás keretében dolgozik együtt a kerülettel. Ennek a megállapodásnak a keretében támogatásként kapják a kerülettől az általuk használt épületet és a rezsi használatért sem fizetnek – válaszolták megkeresésünkre. Ám – mint írják –

a rezsiválság miatt a kerület szeretné, ha csökkentenék a színház nyitvatartását,

így azt sem tudják, januártól egyáltalán tovább tud-e működni a színházuk.

A Mundruczó Kornál és Büki Dóra alapította Proton Színháznak ugyancsak nincs saját játszóhelye, próbaterme, így nincs rezsiszerződésük sem. Ám játszóhelyeik közül

a Tranzit már bezárt, a Trafó megszorításokat alkalmaz, ezek hatására szűkül az előadásaik megtartására alkalmas terek, partnerek, lehetőségek száma

– válaszolták megkeresésünkre. A jegyárakon ők is emeltek, de ebben az emelésben a rezsiválságon túl benne van az infláció és a forint elértéktelenedése is – áll válaszukban.

A VI. kerületi Jókai utcai Hatszín Teátrum ugyancsak bérlőként veszi ki játszóhelyét. A rezsiköltségekről annyi információt tudtak adni, hogy a tulajdonosok „dolgoznak az alternatív megoldásokon”. Egyelőre csak kis mértékben és csak bizonyos előadásoknál emelték a jegyáraikat, inkább a jobb kihasználtságra és a nagyobb nézőszámra koncentrálnak – írják. hozzátéve, eddig még esett nagyobb mértékben a nézőszám, de az előrejelzések alapján azt várják, hogy a következő év elején várható csökkenés.

A színházvezetők a nehézségek ellenére hálásak munkatársaiknak és a közönségnek is. Többen is kérték, említsük meg társulatuk felé megnyilvánuló köszönetüket. Ahogy Karácsony Ágnes, a Rózsavölgyi Szalon sajtófőnöke fogalmazott lapunknak:

„Köszönjük a nézőknek – köszönjük a művészeinknek –, hogy életben tartják a kultúrát.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!